Pretraga

Prvi put se zapošljavate? Važnu potvrdu vaš poslodavac po novom može dobiti online putem

A- A+

‘Friško’ ste diplomirali, a sljedeći korak je zapošljavanje? Vaš novi poslodavac je za vas, osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati potvrdu da niste bili evidentirani kao osiguranik u matičnoj evidenciji Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Po novom više nema potrebe za to dolaziti na šaltere, nego se sve može obaviti online putem.

računalo, kompjuter, laptop, tipkovnica

Foto: Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je da je od petka dostupna njihova nova e-Usluga kojom se poslovnim korisnicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama, omogućava podnošenje zahtjeva i izdavanje Potvrde o prvom zaposlenju elektroničkim putem.

– Navedena potvrda o svojstvu osiguranika služi radi dokazivanja statusa osobe koja se prvi put zapošljava prema propisima o obveznim doprinosima. Naime, za osobu koja se prvi put zapošljava poslodavac je dužan osigurati dokaz, odnosno potvrdu da nije bila evidentirana kao osiguranik u matičnoj evidenciji HZMO-a do početka osiguranja po prijavi tog poslodavca (potvrda POS-1). Potvrdom se poslodavac može koristiti u postupcima koji se vode u Poreznoj upravi. Za osobu koja već prije ima evidentiran podatak o svojstvu osiguranika u obveznom mirovinskom osiguranju u matičnoj evidenciji HZMO-a, odnosno evidentiran staž osiguranja, izdaje se posebna potvrda (potvrda POS-2), objasnili su iz HZMO-a.

Navode i da se ovime poslodavcima se pojednostavljuje i ubrzava postupak preuzimanja Potvrde o prvom zaposlenju, bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, te se smanjuju administrativni troškovi. Poslovni korisnici ovoj novoj e-Usluzi mogu pristupiti putem poveznice, a upute za korištenje usluge dostupne su u nastavku. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab