Pretraga

Prvo mjesto za mlade Hrvate: Prema istraživanju imaju najbolje digitalne vještine u EU

A- A+

Posljednjih mjeseci mladi između 16 i 24 godine morali su pratiti online nastavu te se može zapitati jesu li za to imali potrebne digitalne vještine. U 2019. godini, 80 posto mladih diljem Europske unije imali su osnovne ili i više digitalne vještine, a prema objavljenoj ljestvici, mladi Hrvati predvode u tim vještinama.

Foto: srednja.hr

Četiri od pet mladih od 16 do 24 godine u Europskoj uniji (80 posto) 2019. imali su osnovne ili i iznad osnovih digitalne vještine, pokazuju podaci Eurostata.

Kada se usporede države članice, Hrvatska je prva na ljestvici jer te vještine ima 97 posto mladih, a slijede Estonija, Litva i Nizozemksa (93 posto) te Grčka (92 posto).

ec.europa.eu

Digitalne vještine mjerile su se pokazateljima koji su se temeljili na odabranim aktivnostima vezanim uz upotrebu interneta ili softvera i to u četiri specifična područja (informacije, komunikacija, rješavanje problema, softverske vještine).

Primjerice, da bi se računalo da imaju osnovne digitalne vještine, pojedinci su primjerice trebali znati kopirati ili maknuti folder (ili umjesto toga skinuti dokument s interneta), poslati/primiti mail, prebaciti dokument ili folder s jednog računalo na drugo te koristiti program za obradu teksta (npr. Microsoft Word). Ako su znali napraviti samo to, računalo se da imaju osnovne digitalne vještine. No, čak i ako nisu znali sve nabrojane aktivnosti, bilo je i drugih aktivnosti koje su mogli izvršiti, što možete detaljnije vidjeti ovdje.