Pretraga

Ako imaš stav, slušaj šibenske srednjoškolce i njihov GAV

A- A+

Iako brojne škole diljem zemlje u sklopu novinarskih sekcija njeguju izradu tiskanog ili online školskog lista, pokretanje školske radio stanice s cjelodnevnim programom nije česta pojava. Nekolicini škola koje u svojim prostorima stvaraju i realiziraju radijski program početkom se tjedna pridružila Gimnazija Antuna Vrančića u Šibeniku. O ideji pokretanja radija, kažu nam, razmišljalo se duže vremena, no proces nastanka redakcije nije bio lak. Srednjoškolska se redakcija nedavno uspjela formirati pa se tako njihov Radio GAV putem interneta može slušati cijeli dan. Kako se na njihovom radiju osim glazbe različitih žanrova emitiraju informativno-edukativne emisije, uz mentorstvo nastavnika učenici samostalno pripremaju materijale, pišu sinopsise i govore u mikrofon. I to sve nakon redovne nastave i vikendom.

foto: Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

AKO IMAŠ STAV – SLUŠAJ RADIO GAV, slogan je novonastalog školskog radija šibenske Gimnazije Antuna Vrančića. Njegovo emitiranje uživo na vlastitoj internetskoj stranici započelo je prošlog tjedna, a njegovom su otvaranju osim učenika i djelatnika nazočili i predstavnici Županije – župan Goran Pauk te dogradonačelnik Grada Šibenika Danijel Mileta.

Netom nakon otvaranja, šibenski su gimnazijalci s mentoricom Danijelom Grubišić u svojoj prvoj emisiji uživo ugostili župana Pauka.

Emisije stvaraju sami učenici: Okupljali se subotom pa se uz mentorstvo upoznavali s radijskom tehnikom

Izdvojeni članak

Spavaš li mirno, Emineme? Maturant Luka odrepao domaću zadaću i zaradio čistu peticu

– Glazbeni reportoar na ovom je srednjoškolskom radiju raznolik. Cijeli dan se puštaju različiti žanrovi glazbe; od popa, rocka do soula, kaže nam Laura Galić, učenica, ali ujedno i urednica i tehničarka Radija GAV-a.

Naime, ono što se na Radiju emitira stvaraju upravo učenici. Redakcija se malo po malo skupljala; prvo je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Danijela Grubišić okupila mlađe učenike, a kasnije su im se pridružili i stariji. Tako su se marljivi srednjoškolci okupljali subotama te uz profesoricu radili i uređivali tekstove za emisije.

– Upoznajući se tek s radijskom tehnikom, nekolicina članova redakcije osmislila je radioemisiju koja je prijavljena na školsku smotru Lidrano 2019. i trenutno očekuju vijest o tome tko je pozvan  na državnu razinu smotre, govori Laura.

No, put do pokretanja radija, ističe ova učenica, nije bio lak. O pokretanju internetske radio stanice razmišljalo se duže vrijeme, a proces nastanka redakcije zahtijevao je puno vremena i truda.

Višestruke prednosti pokretanja školskog radija

– Oduvijek je bilo učenika koji su željeli koristiti radio kao medij u svojoj kreativnosti. Prije više godina neki su učenici čak bili pokrenuli svoju emisiju na lokalnom radiju, iz čega je vidljivo da je ideja o školskom radiju nekima i prije padala na pamet. No, kako je to projekt koji iziskuje puno vremena i novca u pribavljanju opreme i potrebne dokumentacije, vjerojatno ranije nije bila moguća, dok se za ideju nije zainteresirao sadašnji ravnatelj Josip Paić.

Ravnatelj Paić je, nastavlja Laura, bio ustrajan u nabavi opreme i dokumentacije jer su u ovakvoj vrsti izvannastavne aktivnosti vidjeli niz prednosti. Kako nijedan član ove radijske redakcije ne obavlja samo jedan posao, učenici stječu niz vještina – razvijaju komunikacijske vještine, kritičko mišljenje te čitalačku, medijsku i informacijsku pismenost.

– Iako me prvenstveno zanima informatika, na radiju ste nekako primorani učiti o svim poslovima, tako da dosta članova redakcije ne radi samo jednu stvar. Primjerice, spikeri pišu i sinopsise emisija, tehničari također osmišljavaju buduće emisije i tako dalje. Najvažnije je da se radi timski i da svi međusobno dobro surađujemo, a da bismo bili brzi, komuniciramo putem moderne tehnologije, objašnjava Laura.

Malim, ali sigurnim koracima naprijed: Kombinacija edukativnog, informativnog i zabavnog

Kao i učenici, i profesorica Grubišić koja je preuzela ulogu mentora, postojanje Radija GAV-a smatra zaista korisnim te mu predviđa svijetlu budućnost. Kazala nam je tako da će se na projektu, kako bi opstao, raditi malim, ali sigurnim koracima.

Uz to je istaknula da je programska shema tek u začetku i da je prilagođena učeničkim mogućnostima. Zato se zasad radi na kraćim informativno-edukativnim emisijama i zabavnim emisijama.

foto: Gimnazija Antuna Vrančića, Šibenik

No, iako su tek na početku program je Radija tematski šarolik i zanimljiv.

Emitiraju se učeničke Vijesti, a u Crticama iz povijesti na dnevnoj se bazi obrađuju povijesni događaji što su se dogodili na taj dan. Ne nedostaje ni zabavnog sadržaja; u Bizaru se bavi činjenicama koje vjerojatno niste znali, uTeorijama zavjere raspravlja se o njima, dok se u Glazbenjaku usredotočuje na glazbenu temu; nekog pjevača ili skladatelja. Ako pak ne znate što u Šibeniku raditi za vikend, ovi  gimnazijalci za vas pripremaju Điradu, informativnu emisiju o mogućnostima večernjih izlazaka.

Cilj je redakcije GAV-a u njegovo stvaranje uključiti što više učenika i nastavnika te i dalje poticati projektnu nastavu, suradničko učenje, kao i druge važne kompetencije.

Program internetskog Radija GAV-a možete pratiti ovdje.