Pretraga

Radio Student rastura u pubertetu!

A- A+

Radio Student ove godine obilježava 15 godina svoga postojanja. Rođendansku feštu pripremit će u svom susjedstvu, u Tvornici Kulture, 19. studenog. Ovom 15-godišnjem Zagrepčaninu, koji rastura na 100,5 Mhz i preko, ovo je prvi malo veći događaj. Što je sve prethodilo ovom tulumu i kako se radi na Radio Studentu rekao nam je glavni urednik, Ivan Vlašić.

Kako bi opisao svoju malu redakciju? Čini mi se da je posljednjih godina Radio Student puno napredovao.

Iz moje perspektive to je kao ono da ne kužiš koliko ti dijete raste, teško ti je to procijeniti. Ali evo, ja sam tu nekakve tri i pol godine. Od osnutka, od 1996., do danas Radio Student je postao respektabilan medij, a u tom vremenu je od nekakve početne snage od 30W dobivena snaga odašiljača od 300W i u međuvremenu je premještena antena na povoljniju lokaciju što je rezultiralo povoljnijom čujnošću. Što znači da nas se čuje u cijelom gradu Zagrebu. Ne znam kako je to bilo prije 15 godina, ali danas smo ponosni da realiziramo u vlasitoj produkciji preko 40 emisija tjedno. S obzirom na to da emitiramo unutar 12 sati dnevno, bez vikenda, to je respektabilna brojka. Uz sve to, Radio Student se trudi promovirati opće dobro, poticati mlade na kritični stav prema društvu i osobni angažman. To su osnovne značajke. Ja ne znam od kada je to sve krenulo, ali to je nekako diferenca specifika spram drugim radio postajama. Naravno, i to što tu rade mladi koji volontiraju, odnosno studenti koji su amateri, a ne profesionalci.

Što studenti kažu na takav način rada – volontiranje? Važno je istaknuti da ih ovdje zbilja ima mnogo.

Uvijek postoji nekakvih sadržaja oko kojih će se okupiti mladi, kojima je čisto nekako intrinzično zadovoljstvo ispunjenje obavljanja radom ono što vole raditi.  Dakle, čim rade to što vole raditi to je dovoljno. Ne trebaju za to biti nekako posebno plaćeni ili nešto drugo. Tako se mladi udružuju u udruge, u građanske inicijative, bave se ekologijom, a ovdje su se našli ljudi koje zanima novinarstvo. Većina njih studira ovdje na fakultetu i zanima ih rad na radiju. I to je čisto dovoljna motivacija da bi volontirali ovdje, budući da sredstava za honoriranje nema.

Ovdje volontiraju samo studenti novinarstva ili ima studenata i sa drugih fakulteta?

Pa dolaze sa Sveučilišta u Zagrebu. Sa novinarstva je značajnija populacija, ali dolaze sa svih fakulteta u Zagrebu. Neki su čak i završili studij i ne daju se odavde.

Imate li podršku profesora sa Fakulteta političkih znanosti?

Podrška i uključenje profesora bi mogli biti bolji. Studenti ovdje odrade svoje prve vijesti, neki kasnije rade reportaže i idu na praksu na Hrvatski Radio, ali mislim da nedostaje više i sustavnije prakse.  Sveukupno ovdje prođe 80 studenata godišnje.

Ovaj radio se ističe kao drugačiji. Po čemu je drugačiji?

Pa u moru komercijalnih medija i onih orijentiranih na i glazbu i populaciju, mi se nekako trudimo biti malo drugačiji. Pokušavamo ponuditi ono što nedostaje. Glazba koju mi malo češće vrtimo je glazba neovisnih izvođača, ajmo reći uvjetno alternativnijih za razliku od  nekih komercijalnih medija koji se hvale time da oni puštaju glazbu za koju ste sigurno čuli. Mi nemamo 400 stvari u bazi, nego 40.000 ili 400.000, ne znam , i  još se trudimo pružiti slušateljima nešto malo drugačije od onoga što mogu čuti putem nekih drugih komercijalnih medija, a da ne govorim o sadržajima. Dakle sadržajima se nastojimo pokriti. Stvari za koje smatramo da su bitne u društvu, od ekologije, civilnog društva, dakle tih angažiranih emisija, do zdravlja i studentske problematike.

Ne bi li mediji trebali pokrivati takve teme, a ne da se one ističu kao drugačije?

Da, ali u programu najslušanijih radijskih postaja toga uopće nema! Ima konstano ista mjuza, s vrhova top ljestvica, koja sreća, i priča koja se vrti oko ničega. Ti komercijalni mediji slažu radio stanice tako da imaju glazbu koja je za svakoga, brendirani voditelji koji su ili popularni glumci ili neki , dakle poznati vokali i to je taj otprilike sadržaj. Nema tu nekakvih emisija koje će kandidirati za ,,Velebitsku degeniju. Mi dobivamo Rektorove nagrade za naše emisije.

Kolika je slušanost onda jedne ovakve, drugačije, radio postaje?

Mi smo limitirani snagom odašiljača i koncesijom. Koncesija koju smo dobili prošle godine na 11 godina pokriva dio grada Zagreba i to je naš doseg iako se trudimo svake godine – šaljemo molbe, zahtjeve za pojačanjem snage odašiljača, no uglavnom se odbijaju. Trudit ćemo se i dalje oko toga. Ali što se tiče slušanosti, čujemo se od Rugvice, išao sam u Slavoniju neki dan, pa do Samobora. Slušanost je negdje oko 1 – 2%.