Pretraga

Radovan Fuchs više nije premijerov savjetnik: Nije moguće da Divjak nije znala da sam razriješen

A- A+

Mnoge je jučer začudila vijest kako je ministrica Blaženka Divjak od N1 televizije doznala kako Radovan Fuchs više nije posebni savjetnik premijera Plenkovića za obrazovanje. On pak kaže kako nije moguće da ministrica to nije znala. No ispričao nam je i kako, bez obzira na to  što više nije savjetnik premijera ni koordinator Ekspertne radne skupine, i dalje saziva njezine sjednice jer novi voditelj još nije izabran.

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs | Foto: Dora Kršul, srednja.hr

– Kad god želi, premijer može dobiti moj savjet. Uvijek kada mogu, pomoći ću mu, kaže nam Radovan Fuchs.

Bivši ministar već oko godinu dana nije posebni savjetnik premijera Plenkovića za obrazovanje, a resorna ministrica Blaženka Divjak tu je činjenicu tek jučer doznala od N1 televizije. Tako su, naime, za N1 televiziju rekli iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

No Fuchs tvrdi kako to nije moguće.

– Odluke o imenovanjima i razrješenjima donose se na sjednicama Vlade. Pa tko tamo sjedi, ako ne ministri?, pita se Fuchs.

‘O razrješenjima se odlučuje na sjednici Vlade’

Ističe da je ministrica morala znati da je razrješen dužnosti savjetnika.

A iako više nije ni savjetnik ni koordinator Ekspertne radne skupine za provođenje Cjelovite kurikularne reforme, otkriva nam da i dalje saziva njezine sjednice – jer ne postoji nitko drugi tko bi to mogao učiniti.

Izdvojeni članak

Radovan Fuchs otvoreno zagovara odgodu frontalnog uvođenja Škole za život

– Od samog početka sam to radio pro bono i od samog početka je moja uloga bila jedno prijelazno rješnje, kaže Fuchs.

Podsjeća da je koordinatorom izabran jer se voditelj ERS-a nije mogao izabrati na javnom natječaju.

– Došlo do svojevrsne pat pozicije, a nerad na tim pozicijama bi doveo do kraja reforme, pojašnjava bivši ministar.

Najviše ponosan na kurikulum povijesti

Otkriva nam i kako je najviše ponosan na dobro napisan kurikulum povijesti koji je ERS uspio sastaviti.

– Dok se raspravljalo o povijesti i hrvatskom, tada je ta tema bila zanimljiva. Sada više nije. No povjerenstvo i dalje radi. Nedavno je napravilo vrlo važan dokument koji se odnosi na rad s djecom s teškoćama, kaže Fuchs.

‘Ne znam zašto natječaj nije raspisan’

Zadovoljan onime što je učinio, od premijera je zatražio ostavku. Andrej Plenković tada ga je, priča nam, zamolio da se nastavi time baviti dok se ne izabere voditelj ERS-a.

Izdvojeni članak

Bivši ministar obrazovanja Fuchs koordinira novim ERS-om: Pogledajte tko su izabrani članovi

– Ne znam zašto natječaj nije raspisan. Budući da nema tko drugi, ja sam nastavio sazivati sjednica ERS-a, no u njemu nikad nisam glasao jer nisam imao pravo glasa, pojašnjava Fuchs.

Ekspertna radna skupina, kaže, dosad je imala 37 službenih sjednica, no njezini članovi rade i izvan njih.

– Ljudi su se dobro uskladili i jako dobro rade. Žao mi je što tema njihovog rada više nije zanimljiva, kao što je bila kad su se bavili kurikulumom povijesti, zaključio je Fuchs.

Nadopuna teksta – srijeda, 14:30 sati

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja kažu kako ministrica Blaženka Divjak nije imala informaciju da je Fuchs razriješen.

– Prema našim saznanjima, gospodin Fuchs je koordinirao radom Ekspertne radne skupine što pokazuje da je svaki poziv na sjednicu ERS-a bio upućen u ime gospodina Fuchsa te da je on odobravao svaki zapisnik i potpisivao dopise ERS-a, primjerice dopis o Nastavnim planovima za osnovne škole i gimnazije, kurikulume za Španjolski jezik i Geologiju, kažu iz MZO-a.

Napomenuli su kako je nakon travnja 2019., dakle nakon Fuchsova razriješenja, održano 9 sjednica ERS-a.