Pretraga

Rast prosječne plaće u Hrvatskoj nakon dvije i pol godine

A- A+

Nakon 11 kvartala odnosno 33 mjeseca u kojima je bilježen uzastopan pad iznosa mjesečne neto plaće, i taj je crni niz zaustavljen. Tako je u posljednjem kvartalu 2014-te mjesečna plaća iznosila 5 442 kune, što je za tri posto više u odnosu na tromjesečje prije. Ako se pribroje bonusi, visina prosječne mjesečne plaće iznosi 5 613 kuna.

Izvor: MojPosao

Čak 11 uzastopnih tromjesečja padao je iznos prosječne neto plaće, no ta neugodna serija zaustavljena je. Naime, prema podacima za posljednji kvartal 2014-te, koje donosi portal MojPosao zabilježen je rast za tri posto u odnosu na tromjesečje prije. Konkretno, u posljednjim kvartalu prethodne godine prosječna neto mjesečna plaća iznosila je 5 442 kune. Pribroje li se toj brojci bonusi dolazimo do iznosa 5 613 kuna.

Izdvojeni članak

Pet najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj za osobe sa srednjom školom

Najbolje i najslabije plaćena zanimanja

Uz kategoriju top management, unutar koje djelatnici imaju u prosjeku 109 posto višu plaću u odnosu na prosjek, najplaćenija zanimanja su ona iz područja telekomunikacija te marketinga, oglašavanja i odnosa s javnošću, s 45 posto, odnosno 30 posto višom plaćom od prosječne.

Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (41 posto ispod prosjeka), te radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji (47 posto ispod prosjeka).

Gledamo li spolnu strukturu, ništa novo na tržištu rada. I u posljednjem su kvartalu muškarci u prosjeku imali 11 posto veću plaću nego li pripadnice nježnijeg spola, kao i u tromjesečju prije.

Izdvojeni članak

Trenutno 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

S magisterijom i doktoratom duplo veća plaća

Ono što je također značajno i daje nam nadu u bolju budućnost je podatak da magisterij i doktorat donose povećanje plaće od čak 96 posto u odnosu na SSS.

No i kada je riječ o odnosu u visini prihoda između osoba sa završenim fakultetom te osoba sa srednjom školom, postoje osjetne razlike.

Tako djelatnici s fakultetom imaju u prosjeku 52 posto veću plaću od radnika srednjoškolskog obrazovnog stupnja. Fakultetski obrazovani djelatnici imaju i 20 posto veću plaću od prosječne.

S druge pak strane, radnici sa srednjom stručnom spremom imaju 21 posto nižu plaću od prosjeka.

Izvor: MojPosao / Plaće u odnosu na prosjek po županijama

Izdvojeni članak

Rastu plaće: Evo koliko prosječno zarađuju Hrvati

Jedino Grad Zagreb ima prosjek plaće iznad 5 442 kune

Među 21 hrvatskom županijom, jedino Grad Zagreb ima prosjek plaće veći od državnog prosjeka, odnosno navedenih 5 442 kune neto.

Djelatnici u ovoj županiji zarađuju 14 posto iznad prosjeka u Lijepoj našoj.

S druge strane tablice je Vukovarsko-srijemska. Djelatnici u ovoj županiji zarađuju u prosjeku 23 posto ispod 5 442 kune.

Nije puno bolje stanje ni u Brodsko-posavskoj (- 22 posto), kao ni u Požeško-slavonskoj (- 19 posto).

Za kraj dodajmo da se prema podacima spomenutog izvora najviša plaća doseže u dobi od 55 godina. Djelatnici ove dobi zarađuju 17 posto više od prosječne plaće.