Pretraga

Rastu plaće: Evo koliko prosječno zarađuju Hrvati

A- A+

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, objavljenim u ponedjeljak, prosječna isplaćena neto plaća u listopadu u Hrvatskoj iznosila je 5 532 kune, što je za 90 kuna više u odnosu na rujan. No to je samo naizgled pozitivan pokazatelj. I ne uzimajući u obzir neisplaćene plaće iz listopada, ono što službeno znamo je da je upravo u tom mjesecu broj nezaposlenih ponovno ‘prešišao’ psihološku granicu od 300 tisuća.

Državni zavod za statistiku je objavio u ponedjeljak iznos prosječne isplaćene neto plaće za listopad u Hrvatskoj. Ona je za 90 kuna viša u odnosu na rujan odnosno 5 532 kune. Kada se pribroje sve pristojbe i davanja, prosječna bruto plaća iznosila je 7 976 kuna.

Izdvojeni članak

Top 20 najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj

Međutim ne treba se zavaravati blagim nominalnim povećanjima u ovom pogledu. Dakle kao što možete iščitati, radi se samo o isplaćenim plaćama.

Nažalost nije neobična pojava kod nas, da djelatnici više mjeseci rade bez plaća pa je tako ponovno prije sedam dana izašla i lista srama – pravnih osoba i fizičkih lica koje ne isplaćuju plaće zaposlenima.

Točno ih je 9 359, a djelatnika koji rade za njih 38 638.

Da su tih 90 kuna više u odnosu na rujan tek statistička brojka, da ne kažemo ‘pogreška’, a nikako ne poboljšanje opće materijalne slike, svjedoče i kretanja na burzi rada.

Tako je krajem listopada bilo čak 16 tisuća više nezaposlenih, nego li na kraju rujna. U desetom je mjesecu nakon lipnja ponovno pobijena i psihološka granica od 300 tisuća nezaposlenih.

Danas (22. prosinca) je na Hrvatskom zavodu za zapošljavnaje 314 tisuća i 821 osoba bez radnog mjesta.