Pretraga

Raste broj zaraženih u školama: Fuchs otkrio što će biti s nastavom, praznicima i cjepljenjem nastavnika

A- A+

Uoči današnje sjednice Vlade, ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs, obratio se javnosti. Kaže kako se nastava i dalje odvija po modelu koji je postavljen od početka, da svaka županija odlučuje za sebe, te da nema razloga za njegovu promjenu. Praznici će se produljiti jedino ako to naredi Ministarstvo, kaže Fuchs. Krenulo je i procjepljivanje prosvjetnih djelatnika.

Radovan Fuchs

foto: Denis Gaščić, srednja.hr

Nakon informacija da Stožer podržava ideju o produljenju uskrsnih praznika zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas kaže kako su oni definirani ukupnim planom odvijanja nastave pa produljenje praznika dolazi o obzir jedino ako se to naredi iz ministarstva.

Ostaje se pri modelu u kojem odlučuju županije

– Mi ove zime nismo produžili zimske praznike, samo smo ih presložili, opseg sati izvođenja nastave ostao je isti, rekao je Fuchs novinarima uoči sjednice Vlade.

U Ministarstvu su, dodaje, mišljenja da je trenutni lokalni pristup organizaciji nastave dobar i da ga ne treba mijenjati.

– Mislimo da je dobar pristup ovakav kakvog smo do sada vodili jer u momentu ili slučaju pogoršanja u pojedinoj županiji škole mogu prijeći na C model, pa će onda efekt u principu biti isti, a djeca ne gube ništa od broja sati i izvođenja nastave. To je posebno važno kada se uzmu u obzir maturanti koji moraju ove godine na maturu. Jučer smo se dogovorili s Primorsko-goranskom županijom da oni prijeđu na C model nastave, dakle online, za više razrede osnovnih škola i za sve razrede srednjih škola osim maturanata. I to je sada u primjeni. Takav model se, naravno, može primijeniti i u ostalim županijama, kaže Fuchs.

Izdvojeni članak

Hoće li se školarcima produljiti uskrsni praznici? Stožer je za tu ideju, Ministarstvo ne

Krenulo procjepljivanje prosvjetnih radnika

Dodao je i da djeca moraju biti u prvom redu i na prvom mjestu, da ‘nije jednostavno otvoriti i zatvoriti škole, jer one nisu kafići’. I same promjene na drugi model iziskuju pripreme, istaknuo je Fuchs poručivši kako je ‘šteta djecu držati izvan škole’.

– Brojke rastu, uopće ne trebamo spominjati da to nije tako. Ali još uvijek kada gledate na razini Republike Hrvatske, mi u ovom trenutku imamo 640 djece pozitivno na COVID-19, od čega na pet županija otpada 67% tih učenika, kaže Fuchs te je ustvrdio kako je ‘situacija školama u ostalim dijelovima Hrvatske još uvijek je dobra, a stupanj zaraze je na razini listopada prošle godine’.

Ministar je potvrdio i da je HZJZ-om dogovoreno da se krene na procjepljivanje prosvjetnih radnika. Trenutno se ono obavlja u Sisačko-moslavačkoj županiji, a potom je predloženo cijepljenje u Primorsko-goranskoj.

– Djeca koja prolaze s relativno blagim simptomima ostanu kod kuće i ne testiraju se, ali kad se pojavi bilo kakva sumnja u školi dijete ide na testiranje, rekao je Fuchs dodavši kako nije moguće svako malo testirati čitavu populaciju nastavnika.