Pretraga

Raste interes učenika za cijepljenje protiv opasnog virusa, za mlađe od 25 ono je besplatno

A- A+

HPV infekcija je spolno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus – HPV. Upravo ta infekcija smatra se ključnim uzročnikom raka vrata maternice kod žena te se povezuje i s drugim malignim bolestima. Dobra vijest je da za nju postoji cjepivo koje je besplatno i neobavezno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te, ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe do 25. godine starosti. Iako je jedno istraživanje pokazalo kako 80% učenika ne zna koliko je HPV učestala bolest, interes za cijepljenje protiv HPV-a ove je godine značajno porastao.

cijepljenje

Foto: Unsplash

Iako se protekle dvije godine, kada je riječ o zarazi, najviše govorilo o koronavirusu te cijepljenju protiv tog virusa, svakako ne treba zanemariti i zaštitu od drugih virusnih bolesti i infekcija. Među njima je i HPV infekcija koju uzrokuje istoimeni virus, a ona je i glavni uzročnik raka vrata maternice od kojeg obolijevaju mnoge žene.

U Hrvatskoj je za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te, ovisno o raspoloživosti cjepiva, za sve osobe do 25 godina starosti, cjepivo protiv HPV-a besplatno već šestu godinu zaredom. Kako stoji na stranicama HZJZ-a, učenice i učenike te redovite studentice i studente cijepi nadležni liječnik školske i adolescentne medicine, a osobe odgovarajuće dobi koje nisu u školskom sustavu mogu se cijepiti u epidemiološkim ambulantama zavoda za javno zdravstvo, gdje se mogu dobiti i sve informacije o dobrovoljnom i besplatnom cijepljenju.

Raste interes učenika za cijepljenje protiv HPV-a

Ovih dana održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni najnoviji podaci o procijepljenosti mladih protiv HPV-a u Hrvatskoj, piše na stranicama javnozdravstvenog edukativnog projekta Međunarodne udruge studenata medicine – CroMSiC. Tom prilikom istaknuto je da je porastao interes učenika za cijepljenje protiv HPV-a.

– Podaci za prošlu školsku godinu bolji su u odnosu na ranije godine. Oko 40 posto učenika srednjih škola cijepilo se protiv HPV-a. Konkretno, dvije doze primilo je 38 posto učenica i 24 posto učenika u srednjim školama, a jednu dozu 39 posto djevojčica i 27 posto dječaka. U 2019./2020. godini cijepljeno je 20.800 učenika osnovnih škola, a ove godine 26.400, što je značajno više. Jedino su srednjoškolci i studenti nešto manje cijepljeni, rekla je prim. Tatjana Nemeth Blažić, spec. epidemiolgije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U sklopu javnozdravstvene i edukativne kampanje ‘Budi mRAK’, što je projekt spomenute udruge CroMSiC, diljem škola se održavaju edukativne radionice koje provode studenti medicine, a u prošloj školskoj godini provedeno je istraživanje na 918 učenika osnovnih i srednjih škola.

– Čak 80% učenika ne zna koliko je HPV učestala bolest, pa time ni ne znaju da imaju dostupno i besplatno cjepivo protiv njega. Nakon što odslušaju našu radionicu, njihovo mišljenje se mijenja, pa prema posljednjim podacima njih 48% bi se cijepilo protiv HPV-a, rekla je na konferenciji za medije Jana Jelenić, studentica Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ujedno i koordinatorica projekta ‘Budi mRAK’.

Cjepivo protiv HPV-a štiti za čak 90% od raka vrata maternice

Iz inicijative navode i kako prema posljednjoj znanstvenoj studiji objavljenoj u Lancetu, cjepivo protiv HPV-a štiti za čak 90% od raka vrata maternice.

– I ja sam cijepila svoju kćer protiv HPV-a jer smatram da je to najmanje što mogu učiniti da zaštitim njezino zdravlje. Ja sam od početka u Povjerenstvu Grada Zagreba za prevenciju infekcije HPV-a i sretni smo što Grad Zagreb već od 2007. godine provodi besplatno cijepljenje za sve učenike osmih razreda, riječi su dr. sc. Mirela Šentija Knežević, v.d. pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Stručnjaci apeliraju kako ovo cjepivo nije samo za djevojke, nego i za mladiće.

– Hrvatska je među rijetkima u svijetu koje ima besplatno i dostupno cjepivo protiv HPV-a za djevojke i za mladiće. No, odaziv nije zadovoljavajući. Šteta. Jer, mene samo zanima jednoga dana od tih protivnika tko će držati za ruku tu ženu ili muškarca kada budu imali metastaze karcinoma koje su se adekvatnom akcijom mogle spriječiti?! Gdje će otići ti ljudi koji gledaju kratkoročno i kratkotrajno?, rekao je prof. dr. sc. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije KBC-a Zagreb, MEF Zagreb.

Medicinska sestra: ‘Prije šest godina slučajno sam otkrila tu dijagnozu’

O važnosti cijepljenja javnosti je poslala snažnu poruku i Darija Ivanjek, medicinska sestra koja je preboljela rak vrata maternice.

– Prije šest godina slučajno sam otkrila tu dijagnozu na redovnom ginekološkom pregledu jer nisam imala nikakve simptome. Bila sam u velikom šoku, no, na sreću, sve je dobro prošlo jer je uhvaćeno u ranome stadiju. S obzirom da radim u ambulanti obiteljske medicine, uvijek koristim priliku reći svojim pacijentima koliko je bitno cijepljenje za naše zdravlje, kaže Ivanek.

Ususret konferenciji za medije, stručnjaci koji su se okupili na Okruglom stolu zaključili su kako je nužna daljnja edukacija i provođenje edukativnih radionica u školama. Jer jedino tako će se moći osvijestiti razmišljanje o prevenciji i zaštiti zdravlja. To je jedini put da se dođe do ciljane procijepljenosti od 80%. Snimka Okruglog stola dostupna je u videu:

Ispod možete pronaći informativni letak o cijepljenju protiv HPV-a, a ako vam dokument nije vidljiv, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.23 MB]