Pretraga

Ravnatelj o postupku vjeroučitelja: Učenik treba dobiti opomenu zbog snimanja, a istragu treba provesti kao da snimka ne postoji

A- A+

Ravnatelj Osvnovne škole Antunovac Tomislav Duk komentirao je slučaj vjeroučitelja s pravnog aspekta, odnosno treba li se snimka učenika koristiti kao dokaz i treba li učenik dobiti opomenu zbog neovlaštenog snimanja. Predložio je ravnateljici da ne koristi snimku kao dokaz, nego da drugačije utvrdi što se dogodilo, a poprilično šokantno predlaže da i učenik dobije pedagošku mjeru za neovlašteno korištenje mobitela.

Foto: Screenshot Youtube

Takvo tumačenje su promptno učinili na portalu koji okuplja brojne prosvjetne djelatnike Nastavnici.org, koji su zapravo nevjerojatan Dukov stav prvi i detektirali.

S obzirom da njihovi opisi egzaktno dotiču srž problema, preuzet ćemo neke njihove konstrukcije, ali nećemo zaboraviti na odgovarajući načini, citirati ih (kako su to primjerice zaboravljali neki sadašnji i bivši ministri pa i niz drugih dužnosnika).

Izdvojeni članak

Nastava vjeronauka: Vjeroučitelj pred osnovcima zazivao ubojstva i proklinjao ‘do sedmog koljena’

Pa tako na stranici Nastavnici.org navode da ‘dok Hrvatsku – bar onaj njen dio koji je prvi na redu za iseljavanje – potresa slučaj vjeroučitelja koji kao da je ispao iz bajke o Juri Francetiću, još jednom se pokazuje da kod ovakvih slučajeva nije riječ o izoliranim ekscesima, nego da postoji cijeli soj (da ne kažemo “klasa”) Hrvata čiji je velečasni Bagarić samo glasnogovornik, ili bar “nevaljali ujak kojeg ponekad treba malo lupiti po prstima, ali je u redu jer je naš“’.

Pa tako spomenuti ravnatelj Osnovne škole Antunovac Tomislav Duk, na Facebooku izražava sljedeći stav o slučaju ‘vjeroučitelj’.

– Ravnateljica treba postupiti na način da cijeli slučaj ispita kao da snimka ne postoji, odnosno provesti postupak prikupljanja činjenica o događanjima na spornom satu, ali se ne smije pozivati na snimku kao na izvor. Tek kad na takav način utvrdi činjenice, što ne bi trebalo biti teško, može poduzeti sankcije protiv vjeroučitelja. S druge strane i dotični učenik treba dobiti pedagošku mjeru za neovlašteno korištenje mobitela, kao i neovlašteno snimanje učitelja i davanje snimke trećim osobama, smatra Duk.

Nakon ovog stava valja samo reći srećom da se slučaj ‘vjeroučitelj’ nije dogodio u OŠ Antunovac jer tko zna tko bi ispao pravednik, a tko krivac.

A na stranici Nastavnici.org pak zaključuju da ‘dok se prvi dio izjave – možda – može shvatiti kao dobronamjeran pravni savjet ravnateljici OŠ Matija Gubec, drugi dio je svakako indikator u kojem smjeru cijela stvar ide. Jer, s obzirom na to koliko učenika u Hrvatskoj neprestano koristi mobitele pod nastavom, a koliko ih zbog toga dobija pedagoške mjere, kažnjavati ovog jednog je jasna poruka.’

Dodajmo da se oko više puta spomenutog teksta na stranici Nastavnici.org, ubrzo očitovao i Tomislav Duk, koji dakako problem ne vidi u svojim stavovima, nego u zlim namjerama drugih.

– Poštovana gospodo s Nastavnici.org. zahvaljujem na medijskoj pozornosti koju pridajete mom angažmanu kao administratoru ove grupe i mojim komentarima. Samo nastavite tako i istim smjerom i metodama koji je vašu grupu i doveo na grane na koje je spala. Moj mir ne možete narušiti, a vaše objave su toliko bitne koliko i vaša grupa. Sretan Božić vam želim, poručuje Tomislav Duk.

Nastava vjeronauka iz pakla: Vjeroučitelj pred osnovcima zazivao ubojstva i proklinjao ‘do sedmog koljena’