Pretraga

Nastava vjeronauka: Vjeroučitelj pred osnovcima zazivao ubojstva i proklinjao ‘do sedmog koljena’

A- A+

Portal Index.hr sinoć je objavio šokantnu snimku s nastave vjeronauka u zagrebačkoj Osnovnoj školi Matija Gubec na Knežiji. Iz snimke koju je potajno snimio jedan od učenika, mogu se čuti skandalozne, mrzilačke poruke s pozivom na linč, ubojstvo i nabijanje na kolac nekih hrvatskih političara o čemu je u školi, na nastavi, ‘poučavao’ vjeroučitelj Krešimir Bagarić. Poruke nespojive s nastavom vjeronauka i školom uopće izazvale su niz oštrih reakcija. Resorna ministrica osudila je otvoreno propagiranje govora mržnje, a zagrebačka nadbiskupija ogradila se od sramotnih i opasnih Bagarićevih stavova.

Foto: Screenshot Youtube

Izdvojeni članak

Ravnatelj o postupku vjeroučitelja: Učenik treba dobiti opomenu zbog snimanja, a istragu treba provesti kao da snimka ne postoji

– Zagrebačka škola Matija Gubec na Knežiji ima osebujnog nastavnika vjeronauka. Krešimir Bagarić svojim učenicima koje bi trebao poučavati katoličkoj katehezi, ljubavi i praštanju, umjesto toga priča o tome koje bi hrvatske političare trebalo ubiti, čije glave na kolac nabijati, a usput im hvali i ratnog zločinca, srpskog generala Ratka Mladića, započinje sinoć Index.hr svoju priču na temelju snimke koju im je dostavio učenik 8. razreda spomenute škole.

Kako piše Index, vjeroučitelju Bagariću ovakav ispad nije prvi pa je hrabri učenik skupio hrabrosti, snimio vjeroučiteljevo divljanje na nastavi i snimku dostavio Indexu koji je snimku u cijelosti objavio, pritom štiteći identitet učenika pa su tako učenički glasovi na snimci iznijenjeni, a prezimena učenika prikrivena.

Snimka je nastala odmah nakon haške presude Slobodanu Praljku pa je Bagarić većinu svog ‘izlaganja’ posvetio Bosni i Hercegovini, pritom hvaleći zločine koje je počinio ratni zločinac Ratko Mladić.

– Ispada da je đeneral bio u pravu. On je svoje zaštitio. Đeneral je bio u pravu za srpske interese. A mi imamo dudeke. Uz sve poštovanje prema dudekima. Može i učitelj biti lud ponekad, govori Bagarić te pritom daje i svoju ‘viziju’ operacije Oluja.

– Mi smo budale, trebali smo pustiti dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo biti finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidni, pričao je Bagarić u svom školskom predavanju.

Na nastavi vjeronauka osmašima otvoreno zazivao vješanje i ubojstva hrvatskih političara

Izdvojeni članak

Svećenik s vjeronauka izbacio djevojčicu s posebnim potrebama: ‘Čekala je vani na kiši ispred crkve i plakala’

Potom je krenuo na kletve, zazivanje vješanja i otvoreno zazivanje ubojstva bivšeg hrvatskog predsjednika i ministrice vanjskih poslova.

– Imaš ministricu vanjskih poslova Vesnu Pusić koja otvoreno po svijetu govori. To nigdje nema. Probaj zamisliti da francuska ministrica jednu stvar napravi protiv Republike. Samo te nema. Možeš birati, srčani udar, moždani udar, samoubojstvo s tri metka u leđa, kako to već ide. Jedino mi svoje prostitutke i izdajnike stavljamo na važna mjesta. Jedino smo mi tako bijedan narod, nema bjednijeg naroda od hrvatskog naroda, rekao je dodavši kako Mesiću i Pusić treba “metak u glavu po kratkom postupku. U prvu septičku jamu baciti. Izdajnika”. Uz to, bivšem predsjedniku Mesiću poručio je “Prokleto ti do sedmog koljena bilo, izdajniče. Prljavi, smrdljivi izdajniče. Nikad mira ne imao”.

Uz sve navedeno, vjeroučitelj je s učenicima podijelio i svoje homofobne stavove, a kritizirao je i svoje kolege iz zbornice ustvrdivši kako je u zbornici ‘Dan Republike za 50 posto djelatnika’.

Ravnateljica škole: ‘Poduzimanje ozbiljnih stručnih i formalno-pravnih sankcija nije upitno’

Index je o svemu upitao i ravnateljicu OŠ Matija Gubec.

– Temeljem Ugovora RH i Svete Stolice izbor vjeroučitelja u ingerenciji je Katehetskoga ureda, kao i odgovornost za njihov profesionalni razvoj i napredak. Ipak, ako su ovi navodi točni i istiniti, poduzimanje ozbiljnih stručnih i formalno-pravnih sankcija nije upitno. Za ovako drastične prekršaje dužni smo angažirati i ostale za to zadužene institucije, rekla je ravnateljica za Index.hr.

Zagrebačka nadbiskupija se ogradila od izrečenih stavova: ‘Bagarić zloupotrijebio nastavu vjeronauka’

Od ovakvog širenja ‘kršćanskog nauka i ljubavi’ jutros se ogradila Zagrebačka nadbiskupija.

– Ured za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije ovim putem obavještava javnost da su upoznati sa slučajem neprimjerenog govora vjeroučitelja u OŠ Matija Gubec g. Krešimira Bagarića. Ured se, kao tijelo nadležno za provedbu školskog vjeronauka, ograđuje od izrečenih stavova g. Bagarića te izražava žaljenje što je zloupotrijebio nastavu vjeronauka, stoji u reakciji Zagrebačke nadbiskupije.

Glasnogovornik Nadbiskupije Borna Puškarić za N1 televiziju kazao je da se slučajem upravo bave i da će tijekom dana objaviti i priopćenje o ovom slučaju.

Ministrica Divjak: ‘Šokirana sam, takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi!

Reagirala je i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja je, kako kaže, šokirana onime što je čula.

– Šokirana sam otkrićem snimke na kojoj se otvoreno propagira govor mržnje. Ukoliko je ta snimka autentična, takvoj osobi apsolutno nema mjesta u školi!, stoji u ministričinoj objavi na Facebooku te dodaje da je Ministarstvo u kontaktu s ravnateljicom škole koja trenutno poduzima sve potrebne mjere i obavještava sva nadležna tijela kako bi se što prije utvrdile sve činjenice.