Pretraga

Ravnatelj zagrebačke škole: ‘Zadnjih godina kupujem nastavnike kao nogometaše’

Jedan od najdugovječnijih ravnatelja, Zlatko Stić, koji je na toj poziciji u Prirodoslovne škole Vladimira Preloga skoro trideset godina, na našoj konferenciji Obrazovanje na prekretnici objasnio je kako on kao ravnatelj zapošljava nastavnike. Usporedio je proces pronalaska i u konačnici i dovođenja dobrog i kvalitetnog nastavnika u njegovu školu s kupnjom nogometaša, samo što umjesto s velikim novčanim transferima nastavnike želi pridobiti boljim uvjetima rada.

Zlatko Stić na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici | Foto: Niko Goga

Kako je aktualna tema Svjetskog nogometnog prvenstva, jedan od najdugovječnijih ravnatelja Zlatko Stić je na panelu ‘Deficitarni nastavni smjerovi kao rak-rana sustava‘ na konferenciji portala srednja.hr Obrazovanje na prekretnici, usporedio je pronalazak i dovođenje dobrih nastavnika u svoju školu s kupnjom nogometaša.

– Ja sam zadnjih desetak godina de facto kupovao neke profesore kao nogometaše. Nagovarao sam ih i pregovarao o uvjetima koje ću im dati jer nemam izbora. Ljudi očekuju da ja kao ravnatelj odgovaram za školu, da odgovaram za rezultate škole, da uspostavim redovnu nastavu. Ili ću reći nemam nastavnika pa nema nastave i da učenici odu doma na dva sata. To ne radimo i moramo se i mi ravnatelji smo na neki način ‘menadžeri’ makar nam to ne piše u opisu radnog mjesta. Ali moramo biti ne samo zbog radnih mjesta, nego i zbog financija, objasnio je Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

@srednja_hr♬ original sound – srednja_hr

Na panelu se raspravljalo i o tome koji je najbolji način kako riješiti problem deficitarnih nastavničkih smjerova, ali i o tome treba li nastavnicima koji predaju te predmete dati veće plaće nego ostalim nastavnicima. Što se tiče problema s nastavničkim kadrom, rekao je Stić, problem se ne bazira isključivo kod nastavnika matematike, fizike i informatike.

– Vratimo se na izvornu englesku kraticu STEM. Što znači STEM? Gdje su nam inženjeri, gdje su nam elektrotehničari, gdje su nam inženjeri strojarstva, inženjeri građevine koji trebaju strukovnim školama? Te ljude moramo isto dovući, a ne samo iz matematike i fizike, poručio je Stić.

Cijelu raspravu naših panelista, uz ravnatelja Stića i dekana PMF-a Mirka Planinića te Ratimira Ljubića, zamjenika župana Koprivničko-križevačke županije možete pogledati u videu ispod.


Portal srednja.hr održao je konferenciju Obrazovanje na prekretnici. Događaj se održao 7. studenog, a kroz sedam panela i četiri predavanja govorili smo o aktualnim izazovima pred kojima se obrazovni sustav nalazi. Više o konferenciji možete pročitati u rubrici Obrazovanje na prekretnici. Pretplatnici portala srednja.hr, bilo mjesečni ili godišnji, cijelu konferenciju još uvijek mogu pogledati online. Kako biste pogledali snimke s konferencije, pretplatite se putem ove poveznice i postanite dio naše zajednice. Snimke će biti vidljive u rubrici srednja.hr+. O svim pogodnostima pretplate pročitajte ovdje.