Pretraga

Ravnateljica Ruđera: ‘Strukovnjaci moraju braniti završni rad, i to u danima kad se održava matura’

A- A+

Jedna od vodećih strukovnih škola u Zagrebu, Tehnička škola Ruđer Bošković, svake godine proizvodi specijalizirani kadar mladih ljudi koji redom upisuju najjače tehničke fakultete. Brojni kabineti i živopisni grafiti karakteriziraju prostor ove velike škole. Iako broji preko tisuću učenika, atmosfera u školi je prilično mirna, a delinkvenata gotovo da i nema. Rezultat je to dugogodišnje politike škole usmjerene prema kvalitetnom obrazovanju i inovativnim projektima.

Tehnička škola Ruđer Bošković broji 1202 učenika što je čini četvrtom najvećom školom u Hrvatskoj. Iako se nalazi u rubnom dijelu grada, ova škola svake godine sve je popularnija, a niz projekata i novih obrazovnih programa čine je poželjnim mjestom za srednjoškolsko obrazovanje. Uz četiri standardna obrazovna programa, od naredne školske godine uvest će se još tri eksperimentalna, a svaki od programa ima svoje kabinete i radionice u kojima se učenici pripremaju za svoju struku vježbajući praktični dio nastave.

Ravnateljica Đurđica Fuštar ušla je u treći mandat na ovoj poziciji, a već devet godina uspješno vodi školu. Provjerili smo s njom što misli o državnoj maturi, nezaključivanju ocjena na polugodištu te čime se najviše ponosi kad spominje svoju školu.

Izdvojeni članak

Ravnateljica VII. gimnazije: Državna matura je bespotrebno trošenje novca, a fakultete koji ne daju perspektivu treba ukinuti


Naknada za dodatne troškove do 200 kuna

Učenici Ruđera će na početku šk. godine 2013./2014. uplatiti naknadu za povećane troškove obrazovanja koja iznosi 190 kuna za druge, treće i četvrte razrede i 200 kuna za prve razrede, no oko 135 kuna je obvezno za svakog učenika. – U specifikaciju za povećane troškove obrazovanja većim dijelom ulaze naknade za listove, tehničke i druge programe te ostali potrošni materijal za stjecanje znanja i sposobnosti koje se provode na praktičnoj nastavi i vježbama u školi, objasnila je ravnateljica dodatne troškove. Postoje i dobrovoljni prilozi, primjerice – dobrovoljni prilog za solidarni učenički fond.

Gotovo svi učenici upisuju željeni fakultet

Iako se bliži 16 sati klasičnog radnog dana u tjednu, ravnateljica Đurđica Fuštar ne odlazi s radnog mjesta. Ostaje u uredu najmanje do 18 sati, jer kako kaže, teku brojne pripreme za nadolazeću 65. obljetnicu škole.

– Naši učenici će ostvariti komunikaciju preko amaterskih radiokomunikacija s astronautima u Međunarodnoj svemirskoj postaji, što je dio ARISS projekta, Amateur Radio on the International Space Station, objašnjava ravnateljica i dodaje kako će učenici izravno komunicirati s astronautima na svemirskoj postaji postavljajući im zanimljiva pitanja, a komunikacija na engleskom jeziku odvijat će se posredstvom NASA-e.

Uz navedeni projekt Škola se ponosi školskim listom, dramskom skupinom, estetsko-ekološkom skupinom, klubom mladih inovatora, učeničkom zadrugom i foto kino klubom. Uz to, prepoznatljivi smo po brojnim fakultativnim nastavnim predmetima u svim godinama i programima obrazovanja, a u školskoj godini 2013./2014. godini učenici će moći izabrati kulturu komuniciranja, engleski jezik, matematiku, kontaktne leće, izr adu web stranica, fiziku, obnovljive izvore energije, tehničko crtanje i konstrukcije te ekologiju.

Kako je škola jedina u Hrvatskoj koja svake godine nudi program obrazovanja očne optike i to od davne 1948. godine, ova škola je pionir spomenute struke.

– Iako u našoj školi nema mnogo djevojaka, svega osam posto, djevojke su su najazastupljenije upravo u programu obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije i zanimanja tehničar za očnu optiku. Program je jedinstven i zanimljiv, a po završetku svima omogućava uspješno plasiranje na tržište rada.

Simuliraju se ispiti državne mature

Iako je Ruđer strukovna škola, svi učenici se pripremaju za državnu maturu, koju odlično prolaze. Rezultati na maturi su iznad nacionalnog prosjeka, a to je možda i rezultat simulacije ispita mature.

– Osim dodatnih priprema i ukupnog rada nastavnika i učenika škole, svake godine prije provedbe ispita državne mature organiziramo simulaciju ispita iz matematike i to uvijek subotom, objašnjava naša sugovornica i dodaje da se organiziraju i dodatne pripreme iz hrvatskog jezika, stranih jezika, fizike i informatike.

Učenici ove škole najviše upisuju Tehničko veleučilište Zagreb, Fakultet strojarstva i brodogradnje, ali i Fakultet elektrotehnike i računalstva. Potonji im je više puta dodijelio zahvalnicu za doprinos srednjoškolskog obrazovanja, zbog čega su postali jedina strukovna škola u državi koja ima toliki broj zahvalnica.

Izdvojeni članak

Najveća srednja škola u državi: “Imamo preko 1300 učenika i više od sto nastavnika, ali sve ide dobro”


Svake godine se održava 'sat ravnateljice'

Već devet godina ravnateljica Fuštar nije bila u profesorskoj poziciji. Ponekad joj predavanje nedostaje, no svake godine organizira ‘sat ravnateljice’ za prve razrede. – Tijekom školske godine nastojim održati tzv. sat ravnateljice u 1. razrednim odjelima. Na takvim satima koji su implementirani u sat razrednog odjela, učenike upoznajem sa svojim radom u onim segmentima koji su njima zanimljivi. Vrata ureda ravnateljice uvijek su otvorena za učenike, nastavnike i roditelje učenika, ponosno je završila ambiciozna ravnateljica Tehničke škole Ruđera Boškovića.

U Ruđeru vlada red, rad i disciplina

Dok je nekad u prošlosti možda i vladao kolektivni stereotip o ‘Ruđerovcima’ kao delinkventima, ravnateljica to potpuno opovrgava.

– Tradicionalno u Ruđeru vlada red, rad i disciplina. Učenici uglavnom poštuju odredbe Pravilnika o kućnom redu, posebno u vezi zakonskih obveza zabrane pušenja duhanskih proizvoda, konzumiranja droga i alkohola, ponosno iznosi ravnateljica i dodaje kako je i broj izostanaka s nastave na razini cijele škole u zadovoljavajućem prosjeku.

Ono što je možda dodatni problem učenicima Ruđera, zapravo pogađa sve strukovnjake u državi, a to su ispiti državne mature.
– Izuzev polaganja ispita mature učenici završnih razreda moraju napraviti i obraniti završni rad. Ove školske godine obrana se odvija u istim danima kad i ispiti državne mature, tako da je to za učenike strukovnih škola dodatan stres, objašnjava Fuštar.

Zajedno s obranom maturalne radnje i ispitima mature, još jedna, kako je zovu, revolucionarna promjena u obrazovnom sistemu pogađa učenike.

– Nezaključivanje ocjena na kraju prvog polugodišta nije najmudriji potez. Zašto? Zato što učenici na taj način odgađaju svoje obveze,jer smatraju da imaju dovoljno vremena za ispravljanje negativnih ocjena, objašnjava Fuštar. Dodaje kako roditelji nemaju pravu sliku sve do pred kraj nastavne godine, a i nastavnici, posebice razrednici, imaju više posla u vezi informiranja roditelja jer ispisuju ocjene i obavljaju dodatne formalne poslove koji proizlaze iz nezaključivanja ocjena.