Pretraga

Razbijen misterij: Otkriveno zašto se prsti smežuraju u vodi!

A- A+

Iako se do nedavno vjerovalo da proces prilikom kojeg se koža na rukama i nogama u vodi smežura , nema nikakvu funkciju to nije istina. Naime, smežurana koža na ekstremitetima ima važnu evolucijsku funkciju – riječ je mogućnosti olakšanog hvatanja skliskih i mokrih predmeta. Zanimljivo otkriće objavili su znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu, prenosi tportal.

Svi smo makar jednom sjedili u kadi i pitali se zašto su nam se smežurali prsti na rukama ili nogama. Vjerovali ili ne i znanstvenici odgovor na taj misterij traže već godinama i sve do nedavno pogrešno su vjerovali da je riječ o nesvrhovitom bubrenju stanica. Za razbijanje ovog mita i razrješavanje stare dvojbe zaslužna je najnovija američka studija provedena na Sveučilištu Newcastle.

Američki znanstvenici su dokazali da je ovaj proces imao važnu evolucijsku ulogu. Naime, smežurana koža je našim precima olakšavala kretanje po vlažnim površinama i hvatanje vlažnih predmeta. – S naboranom kožom su mogli lakše napinjati lukove i bacati harpune u vodu, kazao je Tom Smudlers, evolucijski neurobiolog zaslužan za ovo istraživanje.

Dokaz za ovu tvrnju dobiven je zanimljivim eksperimentom u kojem je sudjelovalo 20 ljudi. Oni su 45 vlažnih kamenčića prebacivali iz jedne posude u drugu te im je za istu operaciju vlažnim prstima bilo potrebno u prosjeku 15 sekundi manje. Takav rezultat uzrokovan je činjenicom da spomenuti nabori na prstima funkcioniraju na isti način kao i utori na cipelama i gumama.