Pretraga

Razrednica Andreja Plenkovića nam otkriva kakve je ocjene budući premijer imao u srednjoj školi

A- A+

Još je u tijeku konstituirajuća sjednica Sabora, ali kontra političkim aktualnostima, mi smo se odlučili vratiti 30-ak godina unatrag i provjeriti, kako se u srednjoj školi snalazio mandatar i najvjerojatnije novi premijer Hrvatske Andrej Plenković. Za tu smo zadaću potražili pomoć dviju gospođa, koje su budućem premijeru predavale odnosno njegove razrednice i profesorice Jelice Galić te sadašnje ravnateljice XVI. gimnazije, a tada Plenkovićeve profesorice talijanskog Nine Karković.

Andrej Plenković / foto: Facebook

Salvu pohvala iznijele su i jedna i druga, pojašnjavajući da je bio savjestan, vrijedan učenik s džentlmenskim manirima i afinitetima prema jezicima i društvenim predmetima. Očito su se ti srednjoškolski interesi došli do izražaja i u nastavku njegova školovanja te političkog djelovanja, obzirom da Andrej Plenković danas govori engleski, francuski i talijanski jezik, a njemačkim se služi.

Izdvojeni članak

Evo kako je predsjednica ‘rasturila’ prva tri razreda u riječkoj gimnaziji

Bio je užitak raditi u Andrejevu razredu, iako ih je bilo 38

Andrej Plenković je 1984. godine upisao tadašnji Obrazovni centar za jezike, odnosno školu iz koje su nastale tri današnje gimnazije – XVI. gimnazija, Klasična gimnazija i XVIII. gimnazija.

– Iako se tadašnji smjer zvao ‘Suradnik u kulturno znanstvenim ustanovama’ Andrej je, zapravo, bivši učenik XVI. gimnazije, pojašnjava nam sadašnja ravnateljica ove škole Nina Karković.

Jelica Galić, od davne 1993. umirovljena profesorica kemije te Plenkovićeva razrednica pak pojašnjava da je u razredu koji je pohađao budući premijer bilo 38 učenika, ali da je doslovce užitak bilo raditi s njima.

– 38 ih je bilo u razredu, a sve jedan bolji od drugoga. A zašto? Jer su prošli kroz taj klasifikacijski ispit, kojeg prethodno nije bilo jer je na snazi bila šuvarica koja je sve uništavala, prisjetila se 30-ak godina starih događanja osebujna profesorica Galić koja je predavala brojnim istaknutim ličnostima, poput rektora Borasa, bivšeg predsjednika Sabora Željka Reinera te nesuđenog obrazovnog reformatora Borisa Jokića.

Izdvojeni članak

Ravnateljica najbolje jezične gimnazije u Hrvatskoj: Državna matura nije vremenski dobro organizirana, a nastava bi trebala biti interdisciplinarna

Poslije kratke usporedbe navika i trendova u školstvu 80-ih i danas pa i onih u doba kada je ona pohađala nastavu, razrednica Galić se vratila na premijera i njegov brojni, ali uspješni razred.

– U tom razredu uopće nije bilo ‘jedinaša’, zbilja su mi svi bili dobri i diciplinirani, jer smo stalno vježbali na nastavi poput sportaša. Na kraju je iz tog razreda 11 učenika bilo oslobođeno mature, ali Andrej nije bio jedan od njih. On je bio vrlo dobar s prosjecima 4.3, 4.4, gotovo dovoljnim za peticu. Međutim on da da je htio, zasigurno je mogao biti odličan, ali nije mu bilo stalo da primjerice iz fizike ‘natjera’ ocjenu, prisjeća se profesorica Galić.

Dodala je i da je bila oduševljena tim razredom jer su bili složni, nisu se nikada međusobno ‘tužakali’ te su rijetko izostajali s nastave.

– Sve najbolje i najljepše o Andreju. Nikada niti on niti itko drugi u razredu, nisu povlačili traženje ocjena, ja sam ih odgajala da se sve mora zaslužiti i da se treba raditi. Mislim da je to čak u nekim novinama i rekao, da ih je drilala razrednica. Poslušali su i moj savjet pa nisu ni markirali. ‘Tako samo sebi škodite. Meni recite ako imate problem s nekim profesorom pa ću ja razgovarati s njim. Ali sljedeći sat morate biti spremni’, objašnjava profesorica Galić kako je savjetovala Plenkovićevev razred.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Izdvojeni članak

Otkrijte kakve je ocjene u srednjoj imao novi ministar obrazovanja

Džentlmenski se ponašao prema kolegicama iz razreda; to sam skužila na maturalcu

Profesorica nam je otkrila i kako se budući premijer ponašao te koju je ocjenu kod nje imao.

– Samozatajan je bio, ali ispunjavao je redovno svoje obveze. Kod mene je čini mi se imao četiri.
Svaki sat je bilo veselje raditi u takvim razredima, a Andrej je bio pristojan, fino odgojen. Bio je pravi kolega, što sam vidjela na maturalcu. Ja sam bila malo udaljena od njih, dok je on džentlmenski curama pomagao. One su naprimjer sjele na kamen, a on im je dao ruku. I ja sam onda sama sebi rekla ‘sretna je ona koja tebe dobije’. Časna riječ. Jer iznenadite se da netko u toj dobi ima takve manire, otkriva profesorica Jelica Galić.

Komentirala je i nešto aktualnija zbivanja odnosno anegdotu koja se dogodila kada je Plenković prije tri godine s razredom slavio 25. godišnjicu mature.

– Moram vam priznati da prvi puta pričam o svojim đacima, ali hvala Bogu da je razlog za to što je netko ovako uspio. Kad smo pred tri godine slavili 25. godišnjicu mature onda je cijeli razred rekao Andrej ti moraš biti predsjednik Vlade i evo ostvarilo se!, sa smijehom govori razrednica Galić.

Izdvojeni članak

Otkrijte kakav je prosjek u srednjoj imala novoizabrana predsjednica

Čini se da ju Plenković nije iznevjerio ni u nedavnoj predizbornoj bitci.

Hvala Bogu, jezik mu ne trči naprijed i nije svadljiv. Dobili smo sigurno potkovanog čovjeka, koji je k tomu još i jako hrabar. Napustio je fotelju u Europskom parlamentu i uzeo vrući krumpir u ruke. To je hrabrost, smatra profesorica Galić.

Iz talijanskog je pak imao pet, a maturirao je s temom ‘Sredstva masovne komunikacije’

Rado je svoje dojmove o Andreju Plenkoviću kao srednjoškolcu s nama podijelila i njegova tadašnja profesorica talijanskog jezika, a sada čelnica škole, koja je sljednica Obrazovnog centra za jezike, kojeg je budući premijer pohađao.

Izdvojeni članak

Ovu riječku gimnaziju pohađala je predsjednica Grabar-Kitarović, a i novi ministar obrazovanja

– Andrej je bio u jednom izvrsnom razredu i bio je pravi užitak raditi s njima. On je kao učenik bio je vrijedan, odgovoran, savjestan i svestran. Andrejevi afiniteti bili su jezici i društveni predmeti, stoga je i na maturi s odličnom ocjenom obranio rad pod nazivom ‘Sredstva masovne komunikacije’.
Ja sam mu posljednje dvije godine gimnazije predavala talijanski jezik i budući da su mu jezici oduvijek bili jaka strana, imao je, naravno, odličnu ocjenu, rekla nam je ravnateljica XVI. gimnazije Nina Karković.

Bez zadrške iskazujući oduševljenje okolnošću da će prvi čovjek izvršne vlasti biti njen bivši učenik, kao i bivši učenik škole kojoj je na čelu, ravnateljica Karković je uputila još nekoliko lijepih riječi o Plenkoviću. Ali i jasno istaknula da puno očekuje od njega.

– XVI. gimnazija dala mu je dobre temelje, a on je svojom upornošću i trudom postao jedna krasna osoba, kulturan, obrazovan, smiren i mudar. Poznavanje stranih jezika otvorilo mu je mnoga vrata i pomoglo u njegovoj karijeri europarlamentarca. Unatoč impresivnoj biografiji ostao je jednostavan i pristupačan. Svoja iskustva zastupnika Europskog parlamenta 2014. godine podijelio je s našim učenicima i poručio im da rade na sebi i da planiraju pravovremeno i dugoročno. Dragi Andreje, ponosna sam što si bio mojim učenikom, a sigurna sam da to mišljenje dijele i moje kolege, tvoji nekadašnji profesori. I želimo vjerovati da smo barem malim dijelom zaslužni za tvoj uspjeh.
Želim ti puno sreće na tvom novom radnom mjestu i svi puno očekujemo od tebe, na kraju je rekla ravnateljica Nina Karković.