Pretraga

Rektor Lučin: Kurikularnu reformu treba nastaviti u smjeru kao do sada

A- A+

Već smo pisali o neobičnom potezu Vlade RH kada je istom odlukom ukinula pa zatim osnovala jedno te isto povjerenstvo – Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. Isto tako, iz Vlade nismo uspjeli saznati hoće li takva odluka, s ukidanjem pa osnivanjem istog tijela, imati određene posljedice po samu Strategiju, njezino provođenje i odluke prethodnog povjerenstva. No, o jednom od najistaknutijih ciljeva Strategije, odnosno, kurikularnoj reformi, izjasnio se rektor riječkog sveučilišta, Pero Lučin, ujedno i član ‘novog’ Povjerenstva za provedbu Strategije.

Rektor Pero Lučin Foto | Sveučilište u Rijeci

Riječki rektor Lučin u Posebno stručno povjerenstvo imenovan je uz još deset članova i to, prema riječima Vlade, putem dva temeljna kriterija – stručnosti i pluralnosti. U medijima se, od osnutka novog Povjerenstva, najviše pričalo o nejasnoj sudbini Cjelovite kurikularne reforme, jednog od ciljeva provedbe same Strategije.

Izdvojeni članak

Očekivano: Vlada unatoč novim optužbama i pritiscima oporbe nije smijenila Barišića

Jasan stav o kurikularnoj reformi

Rektor Lučin o ovome pitanju ima jasan stav.

– Moj stav je da se to svakako treba nastaviti, u smjeru kao do sada. Čini mi se da se mi svi skupa po tom pitanju slažemo oko 98 posto stvari, ali da smo za 2 posto u stanju uništiti sve, kazao nam je Lučin.

Inače član Hrvatske narodne stranke, Lučin kaže da je u Povjerenstvo pozvan kao rektor i kao netko tko ima iskustva.

Dodaje kako smatra da je njegova obaveza da sudjeluje u radu Povjerenstva te da doprinese koliko god može.

Izdvojeni članak

Ugledni znanstvenik Ivan Đikić pokušava Plenkoviću nacrtati zašto Barišić ne može biti ministar

Sukobljeni stavovi Lučinove stranke i Rektorskog zbora o ministru Barišiću

Upitali smo rektora Lučina i o ministru Barišiću. Naime, upravo je Hrvatska narodna stranka, čiji je Lučin član, pokrenula postupak izglasavanja povjerenja ministru Barišiću u Hrvatskom saboru. S druge strane, Lučin je i član Rektorskog zbora, koji je indirektno dao podršku ministru Barišiću.

Rektorski je zbor na sjednici 4. studenog 2016. jednoglasno donio Zaključak kojim podržava inicijativu Sveučilišta u Zagrebu da se podnošenjem ustavne tužbe ospori proširenje ovlasti Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju, a vezano uz slučaj ministra Barišića.

Isto tako, Rektorski zbor početkom prosinca 2016. uputio je Vladi prijedlog za razrješenje spomenutog Odbora.

Upitan o sukobljenim stavovima vlastite stranke i Rektorskog zbora, Lučin nam je kazao kako smatra da kao rektor to ne bi trebao komentirati.

– Naravno, cijelu priču treba sagledati s više aspekata i mislim da dok sam rektor, takve komentare ne bi trebao davati. Izgovorena riječ je nešto što je vrlo važno. Svatko treba biti svjestan svoje pozicije kada izgovara riječi. Kada ja izgovaram riječi, onda ne govori samo Pero Lučin, nego govori rektor Sveučilišta u Rijeci koji predstavlja 20.000 ljudi, pojasnio nam je svoje stajalište, strogo razdvajajući svoju rektorsku poziciju od one stranačke.

Rektor Lučin komentirao je i pritiske na Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, a što se tiče trenutačnog procesa izbora za rektora, o čemu više možete pročitati ovdje.