Pretraga

Riječki profesor upravo je postao predsjednik Europske federacije imunoloških društava, pričali smo s njim

A- A+

Predstojnik Zavoda za histologiju i embriologiju na Medicinskom fakultetu u Rijeci, Bojan Polić izabran je za predsjednika Europske federacije imunoloških društava za razdoblje 2024. – 2027. Od 50 predstavnika europskih imunoloških društava riječki profesor dobio je čak 38 glasova.

foto: Medicinski fakultet u Rijeci/Sveučilište u Rijeci

Profesor Medicinskog fakulteta u Rijeci i predstojnik Zavoda za histologiju i embriologiju Bojan Polić izabran je za predsjednika Europske federacije imunoloških društava za razdoblje od 2024. do 2027. godine. To je krovna organizacija europskih imunologa koja obuhvaća 35 društava i 14.000 članova. Profesor Polić je od 50 predstavnika europskih imunoloških društava dobio čak 38 glasova. Profesor Polić objasnio nam je što ovaj uspjeh znači za njega, ali i za Hrvatsku.

– Ovo je prvi puta da je predsjednik EFIS-a uopće izabran iz imunoloških društava Istočne Europe. Time je veći značaj i čast da je to jedan predstavnik iz tako male članice i društva (po brojnosti) kao što je Hrvatsko imunološko društvo. Ovo je veliko priznanje hrvatskoj imunologiji koja je u proteklim desetljećima očito postala međunarodno vidljiva i prepoznatljiva i aktivnostima Hrvatskog imunološkog društva, objašnjava Polić za srednja.hr.

‘Ovaj izbor je potvrda međunarodne prepoznatljivosti’

Polića je za funkciju predsjednika EFIS-a kandidiralo Hrvatsko imunološko društvo, a ovim izborom u Federaciji će provesti ukupno devet godina.

– Izborom za budućeg predsjednika  znači da ću biti sljedeće tri godine biti član Upravnog odbora, potom predsjednik (2024. – 2027.) , a zatim ću kroz tri godine imati status prošlog predsjednika koji je također član Upravnog odbora. Ovim izborom ću sveukupno biti član Upravnog odbora EFIS-a kroz sljedećih devet godina. Ovaj izbor je potvrda međunarodne prepoznatljivosti mog dugogodišnjeg znanstvenog rada u imunologiji, ali i prepoznatljivosti i aktivnosti Hrvatskog imunološkog društva u proteklom razdoblju. Nastojat ću kroz sljedeće godine više pomoći u smanjenju jaza u znanstvenoj izvrsnosti između područja Europe koja su jače i manje znanstveno razvijena. To će u svakom slučaju koristiti i hrvatskim imunolozima, kaže profesor.

Ono što EFIS radi jest da doprinosi jačanju europske imunološke zajednice i njezine vidljivosti na globalnom planu kroz niz programa poput organiziranja Europskog kongresa imunologa, edukaciju i trening mladih imunologa, kao i kroz izradu priopćenja za javnost za odgovore na pitanja općeg značaja poput cijepljenja, ravnopravnosti spolova u znanosti slično.

– Moja uloga kao predsjednika jest da predstavljam EFIS na globalnoj sceni, vodim računa o financijskoj stabilnosti EFIS-a i da koordiniram i sudjelujem u svim aktivnostima. U svojstvu predsjednika EFIS-a nalazit ću se na čelu Upravnog odbora EFIS-a kojega još čine budući i bivši predsjednik (President Elect i Past), generalni tajnik i rizničar EFIS-a. Trenutno je predsjednica EFIS-a prof. Federica Sallusto s ETH u Zurichu, Švicarska, a prošli predsjednik je prof. Andreas Radbruch s Deutsche Reuma Forschung Zentrum (DFRZ) iz Berlina, SR Njemačka. Generalna tajnica je prof. Marieke van Ham, Sveučilište u Amsterdamu, Nizozemska, a rizničar je prof. Winfried Pickl s Medicinskog sveučilišta u Beču, Austria, govori profesor, ispričao je Polić.

Izdvojeni članak

Čak 47 hrvatskih znanstvenika među 2% najutjecajnijih na svijetu: Provjerite je li vaš profesor među njima

Brinu li mladi o svome zdravlju?

Kao profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci Polić smatra da mlađe generacije studenata sve više brinu o svom zdravlju od prethodnih generacija.

– Vjerujem da su današnje generacije više osviještene u smislu štetnosti pojedinih tvari kao što su alkohol ili droga nego što su to bile prijašnje generacije, ili potrebe za zdravijom prehranom i fizičkom aktivnosti radi očuvanja zdravlja. Ako osoba unosi u svoj organizam zdravu hranu koja sadrži proteine, složene ugljikohidrate, “zdrave” masti, vitamine i minerale, te ako je dovoljno fizički aktivna onda će i njezin imunološki sustav biti u boljoj kondiciji za borbu protiv različitih ugroza, tvrdi profesor Polić.

Pozvao mlade i studente da se cijepe protiv COVIDA-19

Dotaknuo se i pandemije koronavirusa te poslao poruku mladima i studentima.

– Ono što bih svakako preporučio svima u ovo doba pandemije, pa i studentima, jest da se čim prije cijepe protiv COVID-19. Time štite sebe od bespotrebnog rizika od obolijevanje od težeg oblika bolesti ili eventualne smrti, ali i zajednicu oko sebe. Priče o tome da je cjepivo “eksperimentalno” ili da još “ne znamo dovoljno o nuspojavama”, nakon preko godine dana od prve upotrebe cjepiva i preko dvije milijarde procijepljenih su izlišne. Kako je studentska populacija najaktivnija u međusobnom druženju, ona je i pogodan medij za prenošenje virusa na osjetljivije skupine stanovništva. Premda se teži oblici infektivne bolesti rjeđe događaju kod studenata, nitko ne može sa sigurnošću unaprijed tvrditi da će proći dobro nakon infekcije sa SARS-CoV-2 virusom, poglavito delta varijantom, objašnjava.