Pretraga

Rijetki su oni koji za života dospiju u školske udžbenike, no Đorđu Balaševiću to je uspjelo

A- A+

Napustio nas je Đorđe Balašević. Panonski mornar od jučer ‘ore nebeske njive’. Ipak, uspomena na velikog umjetnika, pjevača, pjesnika i romantika ostat će upisana i u školskim udžbenicima. Balaševićeva se pjesma, zasluženo, još prije sedam godina našla u udžbeniku.

screenshot: YouTube

Moramo priznati da se ne može puno autora pohvaliti kako se njihova djela nalaze u školskim udžbenicima. No, u čitankama iz predmeta Bosanski jezik za sedmi razred osnovne škole u BiH prije sedam godina našla se i pjesma Đorđa Balaševića ‘Samo da rata ne bude’.

Izdvojeni članak

Odmor od rata: Balaševićem za mir u svijetu

Veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima

Pročitajte ulomak iz prekrasne antiratne Balaševićeve pjesme ‘Samo da rata ne bude’.

… Znaš šta, neka mora sve potope,

nek se glečeri razvale, večni snegovi otope.

Pa šta, kiše neka ne prestaju,
neka gromovi polude, samo rata da ne bude!

Znaš šta, nek se doba preokrenu,

nek se zvezde uznemire, nek se planine pokrenu.

Pa šta, vetri nek pomahnitaju,

nek se vulkani probude, samo rata da ne bude!

Samo da rata ne bude, ludila među ljudima,

veliki nude zablude, plaše nas raznim čudima

i svakoj bajci naude – da rata ne bude!

foto: znamo.ba /srednja.hr

Napustio gimnaziju, no upisao fakultet

Malo je poznata i priča o obrazovanju Đorđa Balaševića. Iako je iz srpskog jezika i drugih društvenih predmeta dobivao petice, nisu mu išli matematika, fizika i kemija. Iz novosadske se gimnazije stoga ispisao u trećem razredu. Baš kao što je i ispričao u pjesmi ‘Moja prva ljubav jedina mu je “važno bilo da postane levo krilo il centarfor školskog tima”.

Izdvojeni članak

Dorđe Balašević iznenadio studenticu koja boravi u sobi opjevanoj u hitu ‘Provincijalka”

Maturirao je kao izvanredni učenik, a obrazovanje je nastavio na Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje je studirao geografiju. Indeks je punio odličnim ocjenama, ali nikad nije diplomirao. Počeo se baviti glazbom, za što moramo reći da je dobra odluka. Panonski mornar, kako se sam volio nazivati, od jučer, kako bi sam rekao, ‘ore nebeske njive’. No, ostat će živjeti po svojim pjesmama, u kojima je opisao život i društvo na gotovo svim razinama.

***

Zavirio sam u nebo, ja to ne radim baš često. Blago onima koji gledajući gore misle jedino na to da li je oblačno ili ne. (Đorđe Balašević, 1953. – 2021.)