Pretraga

Roditelji optužuju školu u Karlovcu za ‘odstrel cijelog Jovanovićevog razreda’

A- A+

Prosvjetna inspekcija pročešljava Šumarsku i drvodjeljsku školu Karlovac nakon prijave majke jednog od učenika koja tvrdi kako je cijeli razred od početka godine bio predodređen ‘za odstrel’. Radi se o razredu stolara koji je formiran nakon Jovanovićevog raspuštanja razreda meterologa koji su upisani u to odjeljenje unatoč manjku bodova.

Gotovo cijeli razred stolara pao je godinu u Šumarskoj i drvodjeljskoj školi u Karlovcu, zbog čega istu instituciju zadnjih dana opetovano posjećuje inspekcija.  Zanimljivo u cijeloj priči jest to što od dva razreda stolara koji su upisani početkom prošle školske godine, jedan nisu završila tek dva učenika, dok drugi razred stolara nije uspjelo završiti čak 12 od 14 učenika, izjavila je Silvia Žužić, majka jednog od učenika. Njen sin je naime, padom izgubio pravo na srednjoškolsko obrazovanje, zbog čega je ona cijelu priču prijavila prosvjetnoj inspekciji. Žužić tvrdi kako je taj cijeli razred zapravo bio  ‘na listi za odstrel’, budući da se radi o dodatnom odjeljenju stolara koji čine učenici koji su početkom godine unatoč manjku bodova upisani u meteorologe. Nakon što je to saznao MZOS, Jovanović je naredio da se učenici ispišu, a bivši ravnatelj Erdeljac razriješi dužnosti.

Izdvojeni članak

Karlovačka škola na udaru inspekcije zbog učenika upisanih ispod bodovnog praga


'Taj je razred bio na listi za odstrel'

– Ne može biti slučajnost da u jednom razredu tek dvoje učenika nije zadovoljilo, dok u razredu koji je naknadno upisan kako bi se učenike ispod crte negdje smjestilo, padaju gotovo svi. Samo je dvoje učenika uspjelo završiti godinu. Rečeno mi je kako se oduvijek znalo da je to razred ‘za odstrel’. Bivši ravnatelj Erdeljac učenike je upisivao bez obzira na nedostatak bodova u metereologe, a sada su nekim čudom gotovo svi ti ljudi popadali, rekla nam je Žužić, te dodala kako do 22. kolovoza nitko nije rekao da njezin sin ne može završiti razred jer nema dovoljno odrađenih sati prakse. Erdeljac je smijenjen od strane ministra Jovanovića upravo zbog upisivanja učenika u smjer meteorologa, iako oni nisu imali dovoljno bodova. Nastava je tada trajala već neko vrijeme, zbog čega se tada razmišljalo što će se učiniti s tim učenicima. Na kraju su upisani u spomenuti, dodatni razred stolara.

Jedan učenik zbog prakse sakupio čak 460 neopravdanih sati

Sin Silvije Žužić, koja je inspekciju upozorila na nepravilnosti, u taj se razred upisao početkom drugog polugodišta, kada se prebacio iz Tehničke škole. Budući da je u razred stolara upisan na pola školske godine, s razrednicom je, kako kaže, imala usmeni dogovor da će dio prakse učenik odraditi ove godine, a dio će imati mogućnost odraditi tijekom sljedeće. Na kraju se ispostavilo da ta mogućnost ipak ne postoji, zbog čega je učeniku upisano čak 460 neopravdanih školskih sati. Budući da je već jednom pao razred, i to u Tehničkoj školi, sada gubi pravo na srednjoškolsko obrazovanje.

Od četrnaest upisanih, tek je dvoje završilo godinu

Spomenuti učenik nije jedini koji je pao na godinu iz ovog razreda. Sudeći prema riječima Silvije Žužić, od četrnaest upisanih učenika, samo je dvoje završilo razred. Radi se o odjeljenju koje je naknadno formirano za učenike koji su ispod praga upisani u metereološki smjer. U drugom razredu stolara tek dvoje učenika nije zadovoljilo uvjete da upišu sljedeću godinu.

Izdvojeni članak

U Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga bit će pokrenut inspekcijski nadzor

Ravnateljica Đurđica Janjanin potvrdila je da su formirana dva razreda stolara, od kojih je jedan ustanovljen naknadno, nakon Jovanovićeve intervencije zbog upisa učenika ispod praga. Koliko je učenika palo godinu u jednom i drugom razredu, nije nam htjela odgovoriti.

Priča ravnateljice i voditelja prakse ne poklapaju se

– Majstor koji vodi školsku praksu, te ravnateljica Janjanin tvrdili su različite stvari – on da je praksu moguće odraditi i dijelom kod privatnika, a Janjanin je rekla suprotno, otkriva majka srušenog učenika. Iako ravnateljica tvrdi kako su se roditelji istoga tek jednom informirali o svojem djetetu, Silvia Žužić kaže kako su redovito bili na sastancima u školi, piše Trend.

Izdvojeni članak

Otvoreno pismo Jovanoviću: ‘Ravnatelj ‘Preloga’ zapošljava preko veze na izmišljena radna mjesta i ljubuje s kolegicama, a vi ga štitite!’

Dva učenika izgubila pravo na srednjoškolsko obrazovanje

– Na sastanku održanom 22. kolovoza rečeno nam je da bi nam sin do 31. kolovoza trebao odraditi sve sate prakse, te da u suprotnom ne može nastaviti školovanje, iako nam je pri upisu u školu rečeno kako se dio sati može prebaciti u novu godinu. Dok je jedan učenik na kraju godine imao tek 26 neopravdanih sati, naš je sin sakupio čak 460. Kako je to moguće, pita se majka učenika koji sada mora pronaći i plaćati privatno srednjoškolsko obrazovanje.

Inspekcija trenutno provjerava sve okolnosti u prostorijama Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu. – Redovito obavljamo nadzore kada se za njima ukaže potreba. O utvrđenim činjenicama ovisit će eventualno daljnje postupanje, nalazi se u odgovoru na upit koji smo odaslali Ministarstvu obrazovanja.