Pretraga

S 19 godina ne upisuje medicinski fakultet, nego ga završava

A- A+

Melani Norton djevojka je iz Chicaga, koja u dobi od 19 godina već pohađa četvrtu godinu medicinskog fakulteta. Američka državljanka srpskog podrijetla studira u Beogradu, a ima velike šanse postati najmlađom liječnicom u Europi. Krenula je na fakultet s nepunih 16 godina. Srednju školu je završila je u roku dvije godine u Beogradu u sklopu British International Schoola, odnosno međunarodnog ‘lanca’ škola, koje je moguće pohađati diljem svijeta.

U dobi od 19 godina Melani Norton već je na četvrtoj godini Medicinskog fakulteta u Beogradu, s izglednom šansom da postane najmlađa liječnica u Europi. Ova djevojka rođena je u Chicagu, ali kako je podrijetlom iz Srbije, odlučila se već u srednju školu doći u Beograd, gdje je za dvije godine završila srednju školu u sklopu British International Schoola, odnosno međunarodnog obrazovnog programa.

Izdvojeni članak

Priča o genijalnom 14-godišnjem autistu koji bi mogao srušiti Einstenovu teoriju relativnosti

Kuma i liječnica presudno utjecala na odluku o studiju medicine

Melani je od malih nogu zainteresirana za prirodne znanosti, no studij medicine ipak je odabrala konzultirajući se s bližnjima.

– Za odluku o medicini zaslužna je moja kuma Ljiljana Jovanović, izuzetna liječnica i onkologinja. Kao mala veoma sam je cijenila i slušala njene savjete. Govorila mi je da samo trebam pratiti ono što volim i za što sam spremna, govori Melani za Blic.

Predškolsko je upisala sa svega pet godina, a za završetak srednje škole nije trebala četiri godine.

– Melani je srednju školu British International School upisala 2007. i već joj je na prvoj godini program bio ‘isuviše lagan’, kako mi je rekla, pa smo zamolili direktora da joj dozvoli da polaže dvije godine odjednom, objašnjava Melanina majka Zorica Anđelković Norton.

Nijedan ispit, a ni kolokvij nije pala

Po završetku srednje Melani je položila prijemni i upisala se na medicinski fakultet, na kojem sluša ispite na engleskom jeziku, te redovno daje ispite. Do sada nije nijedan ispit pala, pa čak ni kolokvij.

– Još razmišljam o specijalizaciji. Nekoliko oblasti me interesira. Objavila sam rad iz neurologije zajedno sa profesoricom Aleksandrom Pavlović. Sviđa mi se i pedijatrija, jedva čekam da je učimo sljedeće godine. Ali, nekako sam najbliža kardiologiji, mislim da ću to specijalizirati. Voljela bih da dobijem specijalizaciju u Srbiji, ali to je jako teško, mnogo teže nego u SAD, o planovima se izjasnila Melani.

Već je prošlo ljeto ova uspješna studentica provela kod sestre Elizabeth u Bostonu, gdje je volontirala na neurologiji pod paskom profesorice Catherine Chu, u poznatoj bolnici Massachusetts General Hospital.Ove će godine također volontirati. Od četvrtog srpnja zakazala je jednomjesečnu praksu u bolnici u Heraklionu, na grčkom otoku Kreti.