Pretraga

Priča o genijalnom 14-godišnjem autistu koji bi mogao srušiti Einstenovu teoriju relativnosti

A- A+

Jacobu Barnettu (14) su kao dvogodišnjaku dijagnosticirali autizam srednjeg do teškog oblika. Njegovim su roditeljima rekli kako dječak neće moći niti pričati, a 12 godina kasnije, Jacob je student na putu prema doktoratu s kvocijentom inteligencije od 170.

Jacob Barnett (14) boluje od Aspbergerovog sindroma, odnosno težeg oblika autizma. Iako su liječnici ovom mladiću prognozirali tešku sudbinu, Jacob ih je sve iznenadio svojim intelektualnim sposobnostima, zbog kojih bi jednog dana mogao osvojiti i Nobelovu nagradu, piše Huffington Post.

Izdvojeni članak

Autistični tinejdžer napisao knjigu: Kako autisti promatraju svijet

Na putu prema doktoratu ruši mitove o autizmu

Jacob je već s deset godina upisao Sveučilište u Indiani, gdje je svoje vršnjake i profesore oduševio svojoj spektakularnom inteligencijom. On drži instrukcije svojim kolegama s fakulteta, a ujedno je znanstveni istraživač za kojeg vjeruju da mu je kvocijent inteligencije viši i od Einstenovog. Vjeruje se čak da bi ovaj malac jednog dana srušiti Einstenovu teoriju relativnosti.

Osim vrhunske predanosti Sveučilištu, Jacob je također i uspješan poduzetnik i talentirani autor. Zajedno sa svojom obitelji vodi udrugu nazvanu ‘Jacob’s Place’, posvećenu djecu koji pate od istog sindroma kao on, te se trudi pojačati pozornost na takve ljude i srušiti mitove o autizmu.

Izdvojeni članak

Autistični školarac: ‘Nisam glup ako tako izgledam’

‘Rekli su da neću moći ni govoriti’

-Ja uopće nisam trebao biti ovdje. Znate, meni su rekli da neću moći ni govoriti. Negdje vjerojatno neki liječnik gleda ovo i izvan sebe je, rekao je Jacob u govoru na TEDX Teen speech koji je držao nedavno u New Yorku.

Iako se čini da mu sve ovo ide kao od šale, njegova majka tvrdi da dnevno mora puno raditi kako bi svoj autizam stavio pod kontrolu. Drago joj je da njezin dječak služi kao inspiracija ostaloj djeci s takvim problemima.

Priča o genijalnom 14-godišnjem autistu koji bi mogao srušiti Einstenovu teoriju relativnosti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap