Pretraga

Sad je opet bitno: Na školske svjedodžbe vraća se spol učenika

A- A+

Na svjedodžbama koje su učenici dobili po završetku prošle školske godine ne nalazi se kategorija spol učenike, kao niti rubrika za unos imena roditelja. Ta je izmjena izazvala žestoke rasprave, ali nije dugo potrajala. Pravilnik koji to propisuje ponovno se mijenja, a kategorija spol i rubrika za unos imena roditelja vraćaju se u svjedodžbe.

Foto: srednja.hr

Kategorija spol učenika i rubrika za unos imena roditelja u svjedodžbama ukinute su Pravilnikom o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama, koji je na snagu stupio u rujnu 2017. Potpisao ga je još u travnju iste godine bivši ministar obrazovanja Pavo Barišić.

Izdvojeni članak

Veliku buru izazvale nove školske svjedodžbe: U njima više nema spola učenika i imena roditelja

Sada se Pravilnik iz 2017. mijenja, a kategorija spol učenika i rubrika za unos imena roditelja ponovno se vraćaju na svjedodžbe. Osim povrata spomenutih rubrika, Ministarstvo znanosti i obrazovanja uvodi mogućnost izdavanja svjedodžbi, potvrda i uvjerenja u elektroničkome obliku.

Javna rasprava oko izmjena Pravilnika o pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji te javnim ispravama u školskim ustanovama otvorena je do 28. ožujka, a pristupiti joj možete na ovoj poveznici.

Podsjetimo, krajem lipnja 2018. nove svjedodžbe koje nisu sadržavale kategoriju spola učenika, kao niti rubrike za upis imena roditelja izazvale su burne rasprave.

I dok je jedna strana isticala kako je ionako riječ o nebitnim podacima, drugi su se izmjeni žustro protivili zaključujući kako će tako jednoga dana učenici postati samo broj. Neki su čak išli toliko daleko da su za sve okrivili Istanbulsku konvenciju te ustvrdili kako je ukidanje kategorije spol na svjedodžbama ‘podmetanje rodne ideologije’.