Pretraga

Saznajte točne lokacije svih planeta zagrebačkog Sunčevog sustava

A- A+

Davor Preis je prije deset godina spustio sve planete Sunčevog sustava uzduž cijelog Zagreba. Veličina i udaljenost prate realni odnos s Kožarićevim ‘Prizemljenim suncem’, a njihove lokacije u glavnom gradu sam nikada nije objavio. Pokušajte ih pronaći uz pomoć naše karte i uputa.

Planeti Sunčevog sustava skrivaju se po cijelom Zagrebu. Devet lokacija na kojima se nalaze svi planeti pa i odbačeni Pluton, raspoređeni su po cijelom gradu, a svojom veličinom i udaljenostima prate svoj stvarni odnos u svemiru.

Izdvojeni članak

Video: Studentice novinarstva obišle sve planete

Model Sunčevog sustava u Zagrebu prikazuje realan odnos planeta

Središnja skulptura ovog modela je ‘Prizemljeno sunce’ Ivana Kožarića koja se nalazi u Bogovićevoj ulici. Jedan od najpoznatijih hrvatskih umjetnika je centar današnjeg sustava postavio 1971. godine ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a njezina je replika prije 20 godina napokon trajno smještena u spomenutoj ulici blizu Cvjetnog trga.

Umjetničku instalaciju nazvanu ‘Devet pogleda’ osmislio je i realizirao Davor Preis 2004. Kugle napravljene od nehrđajućeg čelika prilagođene su promjeru Kožarićeve skulpture te prikazuju njihov realan odnos. Sunce u Zagrebu umanjeno je za 696 milijuna puta pa to prate i ostali planeti zagrebačkog sustava.

Njegov je rad vrlo brzo postao popularan, a za lokacijama su prvi počeli tragati studenti FER-a, a detaljnu provjeru udaljenosti, pozicije i njihove veličine napravili su učenici Hotelijersko – turističke škole u Zagrebu.

Zemlja je stavljena na stup stambene zgrade

Najbliži planet Merkur promjera je 7 milimetara (mm), a smješten je na pročelju zgrade u Margaretskoj ulici 3, do koje se od središnje lokacije u Bogovićevoj treba prošetati 75 metara.

Venera se nalazi na prvom stupu zgrade koja je izgrađena na sjeverozapadnom dijelu Trgu bana Josipa Jelačića, blizu bakica koje prodaju cvijeće ispod Dolca. Promjera je 17 mm, a od Kožarićevog sunca udaljena 140 metara.

Preis je postavio našu Zemlju na stupu stambene zgrade pored bankomata u Varšavskoj ulici. Umanjena maketa je veća samo za jedan milimetar od Venere, a do nje treba hodati oko dvjesto metara.

Izdvojeni članak

Videoanketa: Pogledajte što o novoj, provokativnoj zgradi misle prolaznici s Trga maršala Tita


U Švedskoj najveći model Sunčevog sustava na svijetu

Švedska maketa Sustava počela se graditi 1998. godine, a umanjen je za 20 milijuna puta. Sunce predstavlja Ericsson Globe Arena, najveća polukružna zgrada na svijetu. Merkur, Venera, Zemlja i Mars nalaze se s njim u Stockholmu, a najudaljeniji Pluton 300 je kilometara od središta.

Jupiterov je promjer 28 centimetara

U Tkalčićevoj, pored ulaza u galeriju Krvavi most, smješten je Mars. Od ‘Prizemljenog sunca’ udaljen je tristotinjak metara i velik je 10 milimetara.

Najveći planet našeg sustava u Zagrebu ima promjer 28 centimetara. Do prizemljenog Jupitera od Bogovićeve treba šetati nešto više od jednog kilometra, a instaliran je na betonskoj ogradi u Voćarskoj ulici.

Prema svojim izračunima Preis je 21 centimetar veliki Saturn postavio u Račićevu ulicu u koju je najjednostavnije doći iz Mašićeve. Kao i Jupiter, svoje je mjesto pronašao na betonskoj ogradi zgrade, a od sunca je udaljen skoro dva kilometra.

‘Bivši’ planet je uklonjen sa svog postolja

Na zadnjoj od ukupno četiri garaže, pored zgrade na adresi Siget 9, nalazi se Uran. Ova je kugla, promjera 8,9 centimetara, od sunca udaljena skoro četiri kilometara.

Neptun je snažno pričvršćen za rasvjetni stup u nešto manje od šest kilometara udaljenoj ulici Kozari put, a za tri milimetra je manji od Urana.

Pluton se više ne smatra planetom pa je moguće da ga je zbog toga netko i uklonio sa stupa podvožnjaka na Aleji Bologne. Dok je još postojao imao je promjer od samo tri milimetra te je bio udaljen više od sedam i pol kilometara.