Pretraga

SDP nam je otkrio planove za mlade: Za školarce nude psihologe, studentima reformu stipendija

A- A+

Parlamentarni izbori su zakazani 17. travnja. Političkih pitanja je mnogo, ali pitanja obrazovanja i rad za mlade često biva sekundarni prioritet kada se govori o izbornim programima. Stoga smo poslali upite najvećim hrvatskih strankama. Pitali smo ih šest konkretnih pitanja koji se tiču mladih i što bi oni učinili za učenike i studente da osvoje vlast. Njihove odgovore prenosimo u cijelosti, redoslijedom kojim su pristigli. Među ključnim prijedlozima SDP-a su poseban fond za izgradnju 15 tisuća stanova za mlade te veći utjecaj učenika u donošenju odluka u školama.

Foto: SDP/Ured predsjednika Republike Hrvatske

Foto: SDP/FacebookSDP je osnovan 30. studenog 1990. godine. Trenutni predsjednik stranke je Peđa Grbin. Na ovogodišnje izbore izlaze s koalicijom ‘Rijeke pravde dolaze’ koju čine stranke Centar, Glas, Dalija Orešković i ljudi s imenom i prezimenom. Predsjednik stranke, Peđa Grbin, napravio je pravu pomutnju navevši da će, ako njihova koalicija pobijedi na izborima, premijer postati aktualni predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović. Povela se rasprava je li ovo u skladu s Ustavom Republike Hrvatske, koji navodi da predsjednik republike ne smije navijati na parlamentarnim izborima za nijednu stranku. Zasada je SDP parlamentarnu većinu imao u dva odvojena mandata. Do sada su, kada nisu bili na vlasti, bili prepoznati kao najveća i najjača oporbena stranka. U svom radu ističu vrijednosti socijalne jednakosti i pravednosti, deklariraju se kao stranka lijevog centra.

– Vidimo budućnost u kojoj Hrvatska postaje društvo slobode, pravednosti, solidarnosti, jednakosti i prosperiteta za sve svoje građane, istaknuo je SDP kao načelo svoje stranke.

Izdvojeni članak
lgbt zastave zagreb

SDP prvi u ovom dijelu Europe osniva Queer forum: Žele da LGBT+ osobe mogu posvajati djecu i darivati krv

Što ocjenjujete najvećim problemom za mlade u Hrvatskoj i kako ga riješiti?

Teško nam je istaknuti jedan problem s kojim se mladi u Hrvatskoj suočavaju. Kao Forum mladih SDP-a u našem smo se programu i aktivnostima fokusirali na cijeli niz tema – stambenu politiku, mentalno zdravlje, političku participaciju mladih, studentski standard, zapošljavanje mladih i brojne druge. Na ove probleme kontinuirano smo ukazivali i predlagali rješenja. U našem programu mogu se pronaći sustavna rješenja za ove, ali i brojne druge probleme. Važno je riješiti sve goruće probleme naših mladih kako bi oni ostajali u zemlji i ovdje privređivali te osnivali svoje obitelji.

Što Vaš program može ponuditi učenicima osnovnih i srednjih škola, a što studentima? Kako ocjenjujete stanje osnovnoškolskog, a kako srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj? Kako ocjenjujete kvalitetu visokog obrazovanja u Hrvatskoj i što biste osnovnoškolskog, a kako srednjoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj? Što biste, poštujući autonomiju sveučilišta. promijenili po tom pitanju, na koji način i u kojem razdoblju vašeg četverogodišnjeg mandata?

Učenicima nudimo zapošljavanje psihologa u svim osnovnim i srednjim školama jer nam je nevjerojatno važno mladima ponuditi prvu instancu za razgovor i rješavanje problema s mentalnim zdravljem. Nudimo im i veći utjecaj u donošenju odluka u njihovim školama i šire, kroz redefiniciju uloge Vijeća učenika. Zalažemo se i za besplatne udžbenike, besplatne tople obroke u svim školama, profesionalnu orijentaciju u završnom razredu osnovne i srednje škole te veću podršku za one u obrazovanju za deficitarna zanimanja. Studentima nudimo reformu državnih stipendija koja bi omogućila više socio-ekonomskih stipendija koje bi pritom bile i razredno razrađene, izgradnju novih studentskih domova, subvencioniranje privatnog smještaja, povećanje limita godišnje zarade i izmjene u načinu izbora predstavnika u studentskim zborovima.

Izdvojeni članak
faričić i milanović

Milanović o obrazovanju: U kampanji studentima poručio samo jednu rečenicu, na piku su mu rektori

Mladi se često žale i na nemogućnost pronalaženja stana. Kako planirate riješiti stambenu politiku za mlade?

Stambena politika jedna je od ključnih točaka Foruma mladih. Planiramo formirati poseban fond pomoću kojeg ćemo izgraditi 15 tisuća stanova, prosječne površine 65 četvornih metara, u 6 godina alociranjem 1% državnog proračuna godišnje. U našem planu postoji 6 modela, a za mlade su možda najinteresantniji stanovi koji će biti ponuđeni za dugoročni najam, društveni stanovi na prodaju, stanovi za najam s opcijom vlasništva tj. otkupom i socijalni stanovi za nezaposlene ili one s nižim primanjima.

Među Vašim kandidatima, na kandidacijskim listama na izborima, koji od njih je najmlađi, u kojoj je izbornoj jedinici i koliko ima godina? Koliko ste zadovoljni interesom mladih za politiku i interesima mladih za Vašu stranku? Možete li probati sve Vaše kandidate koji su mlađi od 30 godina, ako ih imate?

Na našoj listi najmlađi je Petar Vrvilo koji je na 14. mjestu u 9. izbornoj jedinici, Petar ima 23 godine. Osim Petra na našim listama imamo još 4 kandidata i kandidatkinje koji su mlađi od 30 godina. To su Tesa Goldstein u 2. izbornoj jedinici, Lovro Lukavečki u 3. izbornoj jedinici, Suzanna Bučić u 6. izbornoj jedinici i Rafaela Matić u 10. izbornoj jedinici. Nismo zadovoljni razinom interesa mladih za politiku, ali važno je naglasiti kako za manjak interesa nisu krivi mladi, već država. Upravo je uloga države demokratski i politički kapacitirati mlade. Upravo se iz ovog razloga kao Forum mladih zalažemo za uvođenje građanskog odgoja kao zasebnog predmeta, kako bi se mlade osvijestilo o važnosti sudjelovanja u demokratskom procesu. Osim toga važno nam je i osnaživanje mehanizama participacije mladih kao što su učenička vijeća, studentski zborovi i savjeti mladih. Zalažemo se i za inovacije u ovom području kao što su participativno budžetiranje programa i projekata za mlade od mladih te snižavanje dobne granice za glasanje na 16 godina, kako bi mladima ukazali povjerenje i podsjetili ih na važnost njihovog participiranja.

Svaku stranku koja nam se izjasnila o svom programu za politiku i mlade možete provjeriti ovdje.