Pretraga

SDP prvi u ovom dijelu Europe osniva Queer forum: Žele da LGBT+ osobe mogu posvajati djecu i darivati krv

A- A+

Socijaldemokratska partija (SDP) osniva Queer forum. To će biti interesni oblik organiziranja stranke nalik Forumu mladih, Forumu žena i Forumu seniora koje SDP već ima. Forum će se baviti zaštitom, unaprjeđenjem i promocijom prava svih rodno i seksualno nenormativnih osoba. Iz SDP-a su istaknuli da LGBT+ osobama treba omogućiti posvajanje, a muškarcima koji imaju seksualne odnose s muškarcima dozvoliti darivanje krvi.

lgbt zastave zagreb

LGBT+ zastava u Zagrebu | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Socijaldemokratska partija (SDP) osnovala je Queer forum, interesnu grupaciju unutar stranke nalik svom Forumu mladih, Forumu žena i Forumu seniora. Time je SDP prva stranka u ovom dijelu Europe s takvim forumom, a da će osnovati Queer Forum poznato je još od 2017. godine kada je Stranka europskih socijalista (PES) usvojila Mapu puta za dostizanje LGBTIQ prava.

‘Trenutno svjedočimo ojačavanju antirodnih pokreta i transfobnim kampanjama’

– SDP je stranka koja se snažno zalaže za ljudska prava, što se očituje već dugi niz godina kroz brojne inkluzivne politike. Primjer toga je Zakon o životnom partnerstvu koji je donijela SDP-ova Vlada u vremenu kada su pripadnici LGBTIQ+ zajednice bili žrtve konzervativnih grupacija i kada je prijetila iznimna ugroza njihovih temeljnih prava. Nažalost, trenutno svjedočimo ojačavanju antirodnih pokreta i transfobnim kampanjama poput one groteskne tematske sjednice dvaju saborskih odbora na temu transrodnosti, na koju se kao stručnjakinja poziva Željka Markić, ili pak inicijative Stjepana Bartulice za zabranu promjene spola, kazali su nam iz SDP-a.

Forum će se baviti, nastavili su, zaštitom, unaprjeđenjem i promocijom prava svih rodno i seksualno nenormativnih osoba te kontinuiranom borbom protiv svih oblika nasilja i diskriminacije koje proizlaze iz heteronormativnih i cisnormativnih društvenih obrazaca. To će najviše ostvariti osnaživanjem i povećanjem vidljivosti inkluzivnih politika te suradnjom i jačanjem odnosa s LGBTIQ+ zajednicom. U Queer forumu moći će biti i oni koji nisu članovi SDP-a.

– Bilježimo i značajan porast pojavnosti govora, zločina ili nasilja iz mržnje. To sve ukazuje na potrebu da se kao odgovorna progresivna stranka sveobuhvatnije i sistematičnije bavimo ovom tematikom. Osnivanje Socijaldemokratskog queer foruma gledamo kako nastavak borbe za ljudska prava i kao jasnu političku poruku. Time smo postali jedina stranka u ovom dijelu Europe koja je institucionalizirala takav rad, na što smo iznimno ponosni, rekli su nam iz SDP-a.

Izdvojeni članak
Hrvatski influenceri Svenky i Marco Cuccurin

Hrvatski influenceri o autanju na društvenim mrežama: ‘Prvo mi je pao broj pratitelja, a zatim se povećao’

‘Potrebna je mogućnost pristupa procesu posvajanja i darivanja krvi za muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima’

Značajnu diskriminaciju, naveli su, trpe LGBT+ mladi koji su često i žrtve nasilja pa će dio rada Foruma biti namijenjen specifično mlađoj populaciji. Oni su upravo, pojasnili su iz SDP-a, pod posebnim rizikom od mentalnih teškoća uslijed svih nedavnih zbivanja, a LGBT+ osobe posebno su vulnerabilne.

– Međutim, zastupanje prava je važno za sve generacije, tako da djelovanje foruma neće biti isključivo za jednu populaciju, već će obuhvaćati mnoge segmente u kojima smatramo da je potreban značajniji napredak. Potrebno je kontinuirano raditi na edukaciji i na promociji prava, ali i na konkretnom mijenjanju određenih zakona. SDP je izradio prijedlog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji u kojem medicinski pomognuta oplodnja postaje dostupna svim ženama, neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji. Potreban je još značajan rad na mnogim poljima, poput mogućnosti pristupa procesu posvajanja, a ne samo udomljavanja djece, mogućnosti darivanja krvi za muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima, ostvarivanje zdravstvenih prava trans osoba, smanjivanju kršenja ljudskih prava interspolnih osoba i mnoga druga, zaključili su iz SDP-a.

Podsjetimo, nedavno smo pisali o prvom istraživanju o LGBT+ osobama u Splitu koje je pokazalo da je diskriminaciju u školi doživjelo 23,8 posto LGBT+ ispitanika u Splitu, dok su ispitanici srednjoškolske dobi spremno razvrstavali škole na one dobre i one loše za LGBTQ+ osobe. Ispitanici su prve oblike diskriminatornog i političko isključivog govora te stigme prepoznali na satovima Vjeronauka, a LGBT+ mladi u Splitu često traže zaklon od ‘gaserskih’ mjesta.

Ništa bolje podatke nije pokazalo ni prvo istraživanje kod LGBT+ mladih u Dubrovniku gdje je njih 22 posto doživjelo fizičko nasilje, 83 posto skriva svoju seksualnost ili rodni identitet, a svaki treći doživio je pokušaj silovanja ili seksualnog napada. Također, 20 posto LGBT+ učenika doživjelo je verbalno nasilje od nastavnika u srednjoj školi, a u novom nacionalnom programu za mlade LGBT+ osobe uopće se ne spominju.