Pretraga

Šećer vas čini glupim, stres vam ubija mozak

A- A+

Jeste li znali da ako jedete previše šećera postajete gluplji? Vjerojatno niste, stoga su čokolade i sve slastice out prije mature. Jeste li znali da stres umanjuje mozak? Zasigurno ne, stoga izbjegavajte školu u širokom luku.

novitalas.com

Štakori u ulozi glup i gluplji

Znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u Los Angelesu su otkrili da, ako jedete previše šećera, to može utjecati na slabljenje moždanih sposobnosti.

Kakvo bi to istraživanje bilo a da nije provedeno na štakorima? Nikakvo, stoga su znanstvenici šest tjedana hranili štakore gdje je jedna skupina dobivala smjesu koja je sadržavala veće količine visokofruktoznog kukuroznog sirupa, dok je druga grupa dobivala suplemente omega 3-masnih kiselina.

Svi su štakori bili istrenirani kako proći komplicirani labirint prije nego što je istraživanje počelo. Prva grupa, koja je dobivala veće količine šećera teže se snalazila u labirintu, dok je druga skupina bez problema riješila zadatak.

Zaključak cijele priče je taj da ako mislite uspješno proći maturu ne jedite veće količine šećera.

Stres smanjuje mozak

Ukoliko ste svakodnevno pod stresom, to može uzrokovati odumiranje moždanog tkiva. Kemikalije, koje tijelo izloženo stresu ispušta, otrovne su za tkivo mozga. Naime, radi se o supstancama koji, ako duže ostanu u krvotoku u visokoj koncentraciji, usmrćuju stanice mozga.

Zaključak broj dva, ukoliko su rezultati ispita poražavajući to možete pripisati količini stresa kojoj ste bili izloženi tijekom učenja i pisanja ispita.