Pretraga

Sedam ‘smrtnih grijeha’ prilikom slanja molbe za posao

A- A+

Kada se kandidirate za neko radno mjesto, ili van natječaja šaljete tvrtci molbu za posao, nijanse mogu odlučivati hoće li vas odabrati ili ne. Stoga treba obratiti pozornost na nekolicinu pojedinosti koje bi vam mogle zatvoriti vrata ili u drugom slučaju utjecati da upravo vi budete odabrani. Američki biznismen Brian Daniel otkriva sedam ‘smrtnih pogrešaka’ pri pisanju molbe za posao.

Ako se želite kandidirati za određeno radno mjesto, nemojte ni u jednom trenutku pomišljati da možda vaš životopis ili molba za posao neće biti pročitane. Naprotiv, svaki detalj može biti presudan prilikom odabira idealnog posloprimca. Američki poduzetnik Brian Daniel često na svome stolu ima molbe za posao te je na LinkedIn profilu objavio sedam ‘smrtnih grijeha’ prilikom slanja molbe za posao i/ili životopisa.

Izdvojeni članak

Evo zašto ne dobivate odgovor na molbe za posao

Korištenje emaila tvrtke u kojoj ste trenutno zaposleni

Ovo je možda i najveća pogreška prilikom traženja posla iz nekoliko razloga. Primjerice kako će budući poslodavac od vas očekivati lojalnost, kada s poslovnog maila svoje trenutne tvrtke njemu šaljete poruku.

Kako se ne bi dogodilo da vam mail prije čitanja završi u košu za smeće, pošaljite ga s privatne adrese.

Neozbiljna i vulgarna email adresa

Kada pošaljete životopis s maila kao što je ‘[email protected]’ ili ‘lud_za_plavuš[email protected]’, teško da će vas netko shvatiti ozbiljno i otvoriti vašu poruku. Varijante imena i prezimena najbolji su izbor.

Ne čitate upute

Ovo isto može biti izlučna okolnost vašim eventualnim poslodavcima. Ako su naglašene neke upute u oglasu, nemojte ih slučajno zanemariti. Najbolje je nakon što ste sve napisali, još jednom provjeriti te tek onda stisnuti ‘pošalji’.

Sjeli ste za vrat poslodavcu

Ako ste poslali poslodavcu životopis i molbu za posao, a on vam se nakon toga neko vrijeme ne javlja, posrijedi može biti to da je u procesu razmatranja ili niste zadovoljili uvjete.

Tako da je najgore što možete napraviti, ponovno slanje molbe ili zivkanje na telefon. Budite strpljivi s tom molbom, a u međuvremenu ih šaljite na druge adrese.

Izdvojeni članak

Smjernice za pisanje motivacijskog pisma

Zovete na telefon u nepredviđeno vrijeme

Često se u oglasima za posao posebno ističe broj telefona, kao i vrijeme u koje možete zvati za eventualne nejasnoće. Ako to nije slučaj, nemojte ipak zvati jer bi to moglo biti kontraproduktivno nego se se radije koncentrirajte na pismenu komunikaciju.

Šaljete preopširno motivacijsko pismo

Ako se uz životopis traži popratno pismo o tome zašto bi se baš vas trebalo zaposliti nemojte pisati bajke i basne, nego neka se sastoji od nekoliko kratkih i jasnih rečenica. Osim naravno ako se u oglasu drugačije ne naglašava.

Gramatika

Ovdje se ponovno vraćamo na preciznost. Ako se za neko radno mjesto javilo 200 ljudi, vrlo je vjerojatno da će vas par gramatičkih pogrešaka izbaciti iz kruga ozbiljnih kandidata.

Ako niste sigurni jeste li sve dobro napisali, provjerite to kod pouzdane osobe, ili na FER-ovoj izvrsnoj aplikaciji za pravopis.