Pretraga

Sindikat znanosti proslavio 30 godina: ‘Demokracija bez sindikata nije moguća’

A- A+

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja proslavio je u subotu 30 godina svoga djelovanja. Sindikalisti su na proslavi istaknuli kako zahvaljujući njihovu djelovanju zaposlenici u visokom školstvu imaju velika prava. Moglo se čuti kako je ‘sindikat gradio i radio’ unatoč protivljenju ‘krupnog medijskog kapitala’. Pohvalili su se i borbom protiv odluka ‘vlada koje su diktirane briselskim zabludama i njemačkim ekonomskim interesima’.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

– Demokracija nisu samo izbori, nego i pravo na udruživanje, rekao je Petar Pervan, predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Sindikat je u subotu svečanom sjednicom Velikog vijeća i domjenkom u sindikalnoj zgradi Hypatia proslavio 30 godina svoga rada. Osnovan je točno prije tri desetljeća, 11. siječnja 1990.

– Postigli smo mnogo, no puno se naših ciljeva ne može postići jer ne funkcioniraju sudstvo i druge stvari u državi, kazao je Pervan.

‘Astrolozi ne hrane sveučilišne profesore’

Osvrnuo se i na, kako je rekao, vladajući neoliberalnu ideologiju, koja sve promatra s tržišnog aspekta.

– Ne pristajemo da se obrazovanje promatra kao robu. Tvrde da sveučilišnog profesora hrane profesionalni astrolozi koji rade na tržištu. Nije li tu nešto krivo?, zapitao se Pervan.

foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Aladrović: Ribić je dobar pregovarač

Izdvojeni članak

‘Izdajnik’ Ribić: Neki misle da je koeficijent stabilniji i sigurniji od dodatka. To sigurno nije tako

Među visokim uzvanicima našao se i izaslanik premijera, ministar Josip Aladrović, koji je na početku pohvalio sindikalista Vilima Ribića kao vrlo dobrog pregovarača.

– Iako se po nekim pitanjima često ne slažemo, imamo vrlo dobre odnose sa Sindikatom, rekao je Aladrović te dodao da ‘u duhu partnerskog odnosa’ smatraju kako je taj dijalog potreban.

Uzvanici su pogledali i film o prvih 25 godina sindikata, pa potom i njegov nastavak o proteklih pet godina.

Sindikalni domjenak | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

‘Gradili i radili unatoč protivljenju krupnog medijskog kapitala’

U filmovima se moglo čuti kako je ‘sindikat gradio i radio’ dok mu se protivio ‘krupni medijski kapital’ tvrdeći da će bankrotirati. Bankrotirali su, moglo se čuti, oni koji su se ismijavali sindikatu te njihove dugove sada plaćaju građani, dok sindikat ima temelj s kojeg se mirno može uputiti u buduće borbe.

– Od zgrade Sindikalnog doma još je važnija druga zgrada koju smo izgradili, a to je Kuća radnih prava, slikovito je opisao glavni tajnik Sindikata Vilim Ribić, za kojeg se moglo čuti kako je pola života dao sindikatu.

– Protivimo se odlukama vlada koje su diktirane briselskim zabludama i njemačkim ekonomskim interesima, istaknuo je Ribić.

Vilim Ribić | foto: Denis Gaščić|srednja.hr

Kritizirao Milanovića

Kao izrazito lošu Vladu vidi onu Zorana Milanovića, koji je nedavno izabran za novog hrvatskog predsjednika.

– Milanović nije pobijedio, nego nije bilo alternative pa su građani glasali za njega, ustvrdio je sindikalist.

Naglasio je i kako je Milanović suodgovoran za situaciju koju imamo u državi. I dok je njegov sindikat napredovao, kaže, država je nazadovala.

– Nažalost, događa se u zadnje vrijeme da se i na sveučilištu olako shvaća odnos prema vladavini prava i pravnim pitanjima, upozorio je sindikalist.

Treća demokratska organizacija u Hrvatskoj

U svom drugom obraćanju Pervan je istaknuo kako je Sindikat treća demokratska organizacija u Hrvatskoj, osnovana odmah nakon HSLS-a i HDZ-a.

Izdvojeni članak

Ribić nastavnike s društvenih mreža nazvao ruljom s fejsa: ‘Zar ti ljudi odgajaju našu djecu?’

– Demokracija bez sindikata nije moguća, ustvrdio je predsjednik Sindikata.

Dugogodišnji aktivisti, povjerenici, iznimno zaslužni pojedinci i umirovljenici na svečanoj su sjednici sindikalnog Velikog vijeća dobili nagrade za doprinos sindikalnom djelovanju.

Predsjednik Velikog vijeća Igor Radeka smatra da su potencijali obrazovanja i znanosti značajno veći nego što se koriste. Istaknuo je da zbog toga nisu sretni.

– Zato zagovaramo i unaprjeđenje kvalitete, a ne samo poboljšanje statusa naših članova i zaposlenika u sustavu, tu mislimo da trebamo napraviti puno više kao cijelo društvo, a mi ćemo svoj doprinos uvijek dati, zaključio je prof. dr. sc. Radeka.