Pretraga

Škola roditeljima odbila dati podatke o njihovom sinu, sad im je to iz blagajne ‘izbilo’ 750 eura

A- A+

Nakon što je učenik promijenio školu zbog vršnjačkog nasilja, osnovna škola iz koje je otišao odbijala je roditeljima dati podatke o njihovom sinu. Saga oko dobivanja dokumenata poput zapisnika s roditeljskog sastanka kao i zapisnike i bilješke tijekom razgovora učenika s pedagogom trajala je dvije godine. Škola je uporno odbijala dati podatke pozivajući se na zaštitu osobnih podataka. Sve je na kraju završilo na sudu koji je rekao kako je škola krivo protumačila Zakon o pravu na pristup informacijama i Opću uredbu o zaštiti podataka i da škola mora platiti troškove postupka.

nastava škola učionica

Foto: Taylor Wilcox; Unsplash

Nesvakidašnji slučaj u kojemu je škola odbijala dati podatke o učeniku njegovim roditeljima završio je na sudu. Kako doznaje vecernji.hr, radi se o osnovnoj školi na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske koja zbog zadržavanja informacija mora platiti 750 eura troškove postupka. Sve je krenulo, kako piše Večernji list, kada je učenik u toj školi doživio vršnjačko nasilje.

Zbog toga što je bio žrtva zlostavljanja, učenik je promijenio školu, a roditelji su zatim poslali zahtjev za pristup informacijama. Tražili su uvid u zapisnik s roditeljskog sastanka i zapisnike te bilješke nastale tijekom razgovora njegova djeteta i školskog pedagoga, a pritom su se pozvali na Zakon o odgoju i obrazovanju. Kako iz škole nisu dobivali nikakve odgovore niti tražene dokumente, slali su i požurnice.

Izdvojeni članak
novčanica euro

Optužena ravnateljica: S računa obrazovne ustanove za privatne potrebe skinula više od 40 tisuća eura

Škola je zbog toga zatražila objašnjenje Agencije za zaštitu osobnih podataka, a roditeljima su odbili dati pristup informacijama. No, AZOP je rekao kako škola mora dati tražene podatke roditeljima učenika, a isto je naložilo povjerenik za informiranje. I dok je škola odbijala dati tražene podatke, Agencija za odgoj i obrazovanje kao i Centar za socijalnu skrb dali su roditeljima uvid u sve dokumente koje su dobili iz škole vezane uz njihovog sina.

Na kraju su roditelji angažirali i odvjetnika da bi nakon više mjeseci škola ipak malo popustila i poslala samo dio dokumentacije. Cijela ta saga, kako prenosi Večernji list, trajala je više od dvije godine i završila na sudu. Škola se branila ‘postojanjem brojnih nejasnoća’ u području zaštite osobnih podataka i prava na informiranost, no sud je istaknuo kako je škola ‘pogrešno tumačila Zakon o pravu na pristup informacijama i Opću uredbu o zaštiti podataka’.