Pretraga

Škola u Švedskoj poslala apel zbog serije Squid Game: ‘Učenici oponašaju scene nasilja’

A- A+

Posljednjih dana naveliko se priča o Netflixovoj seriji Squid Game koja bi mogla srušiti rekorde gledanosti. Jedna je osnovna škola u Švedskoj poslala apel da učenici ne bi trebali gledati tu seriju jer oponašaju nasilne scene. O tome smo razgovarali s majkom učenika čija je škola poslala upozorenje roditeljima.

Screenshot: Netflix

Netflixova serija Squid Game već nekoliko dana je popularna tema na društvenim mrežama, a uskoro bi mogla srušiti i rekorde gledanosti. No, u jednoj osnovnoj školi u Švedskoj učitelji su primijetili negativan utjecaj serije na djecu. Naime, učenici od 4. do 6. razreda oponašaju nasilne scene iz serije, što je zabrinulo školu.

– Moja djeca idu u šesti razred osnovne škole. Dobili smo mail iz škole gdje upozoravaju roditelje da učenici ne bi smjeli gledati tu seriju, rekla nam je Tina Škrlec, Hrvatica koja već sedam godina živi u Švedskoj.

‘Učitelji seriju doživljavaju krvavom i neugodnom’

U mailu škole predlažu roditeljima da i sami pogledaju neku epizodu serije kako bi vidjeli što gledaju njihova djeca.

– Mnogi učenici gledaju seriju pod nazivom ‘Squid Game’, koja je dostupna na Netflixu i preporučuje se uzrastu od 16 godina pa nadalje. Serija sadrži ozbiljne scene nasilja i samoubojstva. Primijetili smo da učenici puno pričaju o tome te su nadahnuti u oponašanju onoga što se događa u seriji. Učitelji koji su tu seriju vidjeli doživljavaju je krvavom i neugodnom. Smatramo da bi bilo dobro da razgovarate o seriji sa svojom djecom te bi možda i sami mogli pogledati jednu epizodu kako biste se upoznali sa sadržajem serije, stoji u mailu škole.

Iako na Netflixu postoji roditeljska zaštita, mnogi ju nemaju uključenu te djeca mogu gledati sve, pa tako i Squid Game.

– Današnji tempo života nam svima nameće žestok tempo i provođenja velikog dijela dana pred ekranima. Sve je puno aplikacija, a nikad se nismo manje družili nego sada. Djeca su nažalost prinuđena na takvo vrijeme i u virtualnom svijetu pronalaze svoje idole. Što više gluposti i nasilja, ispadaš vise cool, rekla nam je Tina.

Izdvojeni članak

[Zadatak dana] Ako ste pogledali Squid Game, ne biste smjeli pogriješiti na pitanju o glavnom liku

‘Serija nije primjerena za djecu, čak ni za one od 16 godina’

Slaže se sa stavom škole da serija nije primjerena za djecu.

– Meni je serija užasna i zaista ne vidim smisao gledanja takvog nečeg. Za djecu nijedne dobi nije primjerena, pogotovo ne za mlađe od 16 godina, poručila je Tina.

Životu Švedskoj dakako se razlikuje od života u Hrvatskoj pa je tako i školstvo te pristup učenicima u potpunosti drugačiji. No, ipak ima nekoliko stvari koje se Tini ne sviđaju u švedskom načinu provođenja nastave.

– Ovdje se ne kupuju knjige, nema ocjena do 6. razreda, zadaće su tipa napiši jednom tjedno neku prezentaciju i to tek sad u 6. razredu ili nauči 15 riječi na stranom jeziku. Djeca ne nose bilježnice niti knjige kući, a u 5. razredu svaki učenik dobije svoj laptop na kojem se sve odrađuje. Sve je digitalno, ponekad se pitam znaju li djeca pisati. Nema učenja napamet, nego se boduje prepričavanje i koliko si aktivan na satu. Ništa nije obavezno i ne tjera se djecu na ništa, što često vodi do loših rezultata i demotivacije. Idealan sustav školovanja bi bio između Hrvatskog i Švedskog, jer nijedan sam za sebe nije baš dobar, objašnjava nam Tina.