Pretraga

Ako vam se baš i ne da učiti za ispite, ovih deset dokumentaraca možete bingeati bez grižnje savjesti

A- A+

Škola traje već gotovo dva mjeseca, faks gotovo pa mjesec dana i sigurni smo da ste već itekako trebali početi učiti za kolokvije i usmena ispitivanja koja vas čekaju. No, također znamo da je to lakše reći nego učiniti i da je (umjereno) zabušavanje dio života svakog učenika i studenta. Kako bismo vas potaknuli da, dok sve zadatke za faks i školu odgađate do zadnjeg časa, ipak nešto naučite i proširite svoje vidike, sastavili smo vam popis od deset dokumentaraca na Netflixu koje vrijedi pogledati.

Djevojka gleda televizor

Gledanje televizora | foto: Canva

Svakom učeniku i studentu je prirodno da, u vrijeme kada treba učiti, baš dobije želju za gledanjem neke nove serije ili, još gore, rewatchanjem ‘Prijatelja’ ili ‘Seinfelda’ po stoti put. Znamo da se ta želja nikada neće promijeniti i da su se samo rijetki tome oduprijeli i zaista se uhvatili knjige pa smo odlučili igrati po vašim pravilima, ali s malim izmjenama. Ovako – smijete malo zabušavati, ali onda barem, za to vrijeme i kroz zabavu, ipak naučite nešto korisno. Kako bismo vam maksimalno olakšali to učenje koje zapravo nije učenje i možemo ga nazvati širenjem vidika, sastavili smo vam popis od deset dokumentaraca na Netflixu koje možete bingeati, a istovremeno saznati nešto korisno.

Human: The World Within

U ovom dokumentarcu, kroz primjere raznih osoba koje proživljavaju brojne životne situacije, objašnjeni su nam fascinantni procesi koji se događaju u našem tijelu. U jednoj od šest epizoda, na primjeru boksača s bioničkom rukom, objašnjeno je kako funkcionira naš živčani sustav i kako se informacije u mozgu pretvaraju u djelovanje tijela.

Life on Our Planet

Ako želite saznati nešto više o nastanku života na Zemlji, evoluciji, izumiranjima, klimatskim promjenama i svemu što se događalo unazad četiri milijarde godina, ovo je idealan dokumentarac za vas. Ovaj dokumentarac sastoji se od osam epizoda u trajanju od pedesetak minuta.

Capturing The Killer Nurse

Ovaj true crime dokumentarac govori o medicinskom tehničaru Charlieju Cullenu za kojeg se, iako je bio jako cijenjen na svom poslu, ispostavilo da je jedan od najvećih serijskih ubojica na svijetu. Charile je, prije nego li je uhvaćen, ubio više od stotinu osoba, a sve o tome je otkriveno u ovom dokumentarcu.

History 101

U dvije sezone, s epizodama koje traju 20-ak minuta, ovaj dokumentarac otkrit će vam sve o tehnologijama, hrani, otkrićima i drugim događajima koji su promijenili svijet. Teme koje dokumentarac pokriva zaista su razne pa ćete tako dobiti uvid u fascinantnu važnost DNA, nastanak brze hrane, kreditnih kartica, putovanja u Svemir…

Chasing Coral

Problem izumiranja koralja već godinama je problem koji se povezuje uz klimatske promjene i koji bi nas sve trebao zabrinuti. Upravo to je tema ovog dokumentarca u kojemu znanstvenici obilaze staništa koralja diljem svijeta i bilježe nestanak koraljnih grebena.

Story of…Tea

U ovom putopisnom dokumentarcu, kuharica i putopiskinja Rose Lovell putuje po svijetu kako bi otkrila bogatu povijest koja stoji iza čaja – drugog najkonzumiranijeg pića na svijetu. Osim priče o čaju koja traje 50 minuta, na Netflixu još možete pogledati i priče o kavi, siru, začinima, slatkišima…

Encounters

U ovom dokumentarcu, televizijska ekipa posjećuje mjesta u kojima su se odvijali neki misteriozni događaji i ljude koji tvrde da su imali bliske susrete s vanzemaljcima, vidjeli čudne pojave prije nekih povijesnih događaja i slično. Ovaj dokumentarac ima četiri epizode u trajanju od 50-ak minuta.

Keep Sweet: Pray and Obey

Ovaj dokumentarac u četiri epizode govori o kontroverznoj, poligamnoj sekti Fundamentalističke crkve Isusa Krista u kojoj su se odvijali brojni slučajevi seksualnog, fizičkog i psihičkog nasilja. Neki od članova koji su uspjeli pobjeći iz sekte ispričali su svoja iskustva u kojima su spomenuli i brakove s maloljetnim osobama, trudnoće maloljetnica i slično.

Our Father

Jedan od dokumentaraca koji će vas, također, zaintrigirati je i ovaj u kojemu je sin jedinac koji je znao da je začet putem donora sperme, iz znatiželje napravio kućni DNK test i tako otkrio da ima još sedmero polubraće i polusestara. Takav broj djece koja su začeta od istog donora je gotovo pa nemoguć pa je bolnica započela istragu i otkrila da je liječnik kod kojeg su žene išle na umjetnu uplodnju, njihove jajne stanice oplođivao svojom spermom.

Seaspiracy

Iako već i ptice na grani znaju kako čovjek ima užasan utjecaj na prirodu, ovaj dokumentarac koji pokazuje kako je čovjekovo ponašanje uništilo oceane, tu će vam činjenicu dodatno potvrditi. Tvorac ovog dokumentarca, Ali Tabrizi, dotaknuo se svega – od prekomjernog i ilegalnog ribolova, do plastike u vodama pa sve do korištenja opreme i strojeva koji ekstremno onečišćuju vode.

Okej, sada kada ste odgledali sve ove (ili barem neke) dokumentarce, bacite se na učenje!