Pretraga

Slavni medij za plagiranje Melanie Trump krivi ‘istočnoeuropske škole’

A- A+

Američki i svjetski mediji posljednjih se dana zabavljaju plagiranjem govora Melanie Trump. Pretendentica za mjesto prve dame SAD-a u svom je govoru na republikanskoj nacionalnoj konvenciji brutalno pokrala govor koji je 2008. godine održala sadašnja prva dama Michelle Obama. Washington Post njen je postupak objasnio kulturom prepisivanja u Istočnoeuropskim školama. 

foto: YouTube screenshot

Izdvojeni članak

[Video] Obama se oduševio ‘pametnim medvjedićem’ hrvatske inovatorice

Melania Trump rođena je slovenskom mjestu Sevnici kao Melanija Knavs. Bivši model i supruga predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa u svom je govoru na republikanskoj nacionalnoj konvenciji u određenim dijelovima od riječi do riječi izrecitirala govor koji je 2008. godine održala sadašnja prva dama SAD-a Michelle Obama.

Slučaj plagiranja nakratko je zasjenio i njenog muža koji je kroz  kampanju u bezbroj navrata svojim izjavama, često ksenofobnim i rasističkim, šokirao javnost, ali i prikupio velik broj pristaša. Melania je izjavila kako je govor napisala sama, uz malu pomoć prijatelja. 

Dok su brojni lijevi mediji, neskloni Trumpu, slučaj plagiranja njegove supruge jedva dočekali, komentatorica Washington Posta objasnila ga je kao odraz ‘kulture prepisivanja u istočnoeuropskim školama’. 

Naime, Melania je srednju školu završila u Sevnici, a iako nije diplomirala, studirala je na Sveučilištu u Ljubljani. Gospođa Trump školovala se u Jugoslaviji, u istom obrazovnom sustavu koji smo imali/imamo u Hrvatskoj, tako da se tekst komentatorice Monike Nalepe posredno odnosi i na nas. 

Kako stoji u tekstu, plagiranje i prepisivanje u našim je školama toliko rašireno zbog dominantnog načina učenja, koji se zasniva na reprodukciji suhih činjenica umjesto na kritičkoj misli. Ta je tvrdnja objašnjena prisutnošću ideoloških predmeta u socijalističkim školama. Melania, kao i naši roditelji, u koli je slušala marksističke predmete kod kojih nije bilo dopušteno izreći kritičku misao, već samo mašinski reproducirati ideološke dogme. Kako stoji u tekstu, iako je nakon pada željezne zavjese marksizam okopnio iz kurikuluma, način učenja nije. Naši učenici i dalje su prisiljeni da bubaju i recitiraju činjenice, a u takvom sustavu, u kojem se razumijevanje i kritika ne valoriziraju, plagiranje, prepisivanje i varanje nalazi plodno tlo.

Iako je tekst u ovom kontekstu promašen (Melania Trump po svoj prilici nije pisala svoj govor) i iako je na našim društvenim mrežama dočekan s gnušanjem, povlače se neke dosta važne poveznice. 

Mehanički način učenja i kultura prepisivanja u našim su školama prepoznati kao problemi kojima se planiralo pozabaviti kurikularnom reformom. To naravno ne znači da u Americi ili drugdje situacija puno bolja, ali ako vam baš jako smeta pljucanje američkog medija s visoka, upitajte se jeste li ikada prepisivali, a ako jeste i ako vam je uspjelo, kako ste se osjećali nakon toga? 

Je li vas bilo sram ili ste bili ponosni na svoju snalažljivost?