Pretraga

Slučaj žigosanje: Divjak smijenila ravnatelja škole u Zadru

A- A+

Ministrica Blaženka Divjak smijenila je ravnatelja Ekonomsko-birotehničke škole u Zadru, Jozu Dragića. Škola je to u kojoj je učenik prije gotovo dva mjeseca upaljačem opekao učenicu i ostavio joj trag u obliku slova U. Ministrica Divjak odlučila je smijeniti ravnatelja nakon što je to propustio učiniti Školski odbor prije nekoliko tjedana.

Screenshot: N1; HRT

Školski odbor Ekonomsko-birotehničke škole u Zadru u kojoj je učenik žigosao učenicu upaljačem u obliku slova U, nije smijenio ravnatelja škole, Jozu Dragića. Zato je to danas učinila ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak. 

Izdvojeni članak

Ravnatelj o žigosanju učenice: ‘To je bila obična dječja igra, to je bilo samo prislanjanje vrućeg upaljača’

– Izrazito mi je žao što je Školski odbor u Zadru prije nekoliko tjedana pobjegao od odgovornosti i nije smijenio ravnatelja škole u kojoj je učenik nanio tjelesne ozljede kolegici. Protiv učenika policija je podnijela kaznenu prijavu, a ravnatelj nije primjereno djelovao. To je, na žalost, sve češća pojava u svim sferama našeg društva i tome zaista treba stati na kraj. S druge strane, kao ministrica, od svoje odgovornosti ne bježim i zato sam danas i službeno razriješila ravnatelja Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole u Zadru, poručila je Divjak u priopćenju.

Podsjetila je i da je prosvjetna inspekcija koja je nakon slučaja žigosanja poslana u školu utvrdila propuste u radu ravnatelja – od neprovođenja preventivnih programa vezanih uz nasilje u školi i administrativnih pogrešaka, pa sve do kršenja protokola i neprimjerenih reakcija nakon samog incidenta.

– Borba protiv nasilja u školama prioritet je Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali u njoj trebaju sudjelovati ponajprije škole, odnosno ravnatelji, nastavnici i stručni suradnici, a posebno mjesto u tome imaju roditelji, zatim i sami osnivači škola preko svojih predstavnika u školskim odborima. Svi trebamo primjerom dosljedno slati poruku učenicima kako se sukobi trebaju rješavati nenasilnim putem i da se nasilje nikada ne isplati, stoji u ministričinom priopćenju.