Pretraga

Smijenjena ravnateljica koja nije na vrijeme prijavila vršnjačko nasilje u školi: Mogla bi u zatvor

A- A+

Sada već bivša ravnateljica Osnovne škole Grabrik u Karlovcu, Darija Begedin, smijenjena je s te pozicije nakon što je protiv nje podignuta optužnica zbog prekasnog prijavljivanja vršnjačkog nasilja u školi. Radi se o počinjenju kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanja protivno pravilima struke iz članka 173. stavka 3. Kaznenog zakona koji predviđa i do tri godine zatvora.

rešetke zatvroske ćelije koje gledaju na hodnik zatvora

Foto: Unsplash

Darija Begedin bila je ravnateljica Osnovne škole Grabrik u Karlovcu kada se u svibnju 2022. godine dogodio slučaj vršnjačkog nasilja u školi. Sada je, kako javlja KAportal, s te pozicije smijenjena jer je protiv nje kao prvookrivljenice i pedagoginje škole kao drugookrivljene osobe podignuta optužnica zbog počinjenog kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina ili postupanja protivno pravilima struke. Kazneni zakon za to predviđa i do tri godine zatvora.

– Okrivljenicama se stavlja na teret da su počinile navedeno kazneno djelo, odnosno da su prvookrivljenica kao ravnateljica jedne obrazovne ustanove i drugookrivljenica kao stručna suradnica i pedagoginja te osoba koja je imenovana kao stručna osoba za koordiniranje aktivnosti vezanih za problematiku nasilja u toj ustanovi, postupile suprotno odredbama članka 8. stavka 1. i članka 9. stavka 4. točke b, u svezi članka 5. stavka 2. i 6. Pravilnika o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanju mjera zaštite prava učenika te prijave svakog kršenja tih prava nadležnim tijelima, stoji u priopćenju DORH-a iz svibnja ove godine.

Izdvojeni članak
novčanica euro

Optužena ravnateljica: S računa obrazovne ustanove za privatne potrebe skinula više od 40 tisuća eura

Ravnateljica i pedagoginja postupile su suprotno od onoga što nalaže Pravilnik, a to je da su u slučajevima sumnje da je došlo do tjelesnog i emocionalnog nasilja, spolne zlouporabe, zanemarivanja, nesavjesnog postupanja, zlostavljanja ili izrabljivanja učenika, odgojno-obrazovni radnici, a po potrebi i suradnici u odgojno-obrazovnom i nastavnom radu te ravnatelj u suradnji s nadležnim institucijama i tijelima, obvezni pokrenuti postupak radi zaštite prava učenika.

– U slučajevima povrede prava učenika školska ustanova obvezna je izvijestiti sljedeća tijela: ured državne uprave nadležan za poslove obrazovanja odnosno Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Zavod za javno zdravstvo područne samouprave u djelatnosti školske i sveučilišne medicine, nadležni centar za socijalnu skrb, tim školske medicine, nadležnu policijsku postaju i ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja, navodi se u Pravilniku.

Tu odredbu ravnateljica i pedagoginja nisu poštovale, kao ni to da zaduženi odgojno-obrazovni radnik treba otpratiti učenika u slučaju da se on mora prevesti u liječničku ustanovu prije dolaska roditelja. Školski odbor je, prema informacijama od KAportala, smijenio ravnateljicu i to do obustave postupka odnosno do pravomoćnosti sudske presude, dok se po pitanju pedagoginje Katarine Šegine Grgurić nije očitovao.