Pretraga

Šokantni karnevali: ‘Pale’ se bebe iz epruvete i novinari

A- A+

Spaljivanje ‘dežurnog krivca’ (mesopusta) običaj je na hrvatskim karnevalima no ove se godine otišlo malo predaleko s time, unatoč veseloj i neobveznoj prirodi manifestacije. Naime prvo je u Omišu spaljen ‘krnjo’, odnosno lutak koji je simbolizirao novinara Slobodne Dalmacije, Vinka Vukovića, a koji se na lomači našao zbog ‘kritičkog pisanja’. No u kvarnerskom Selcu, organizatori su otišli i korak dalje. Naime kao deržurni krivac će sutra biti spaljena lutka majke s ‘gay djetetom iz epruvete’. Javnost se opravdano zgrozila nad ovakvim izrugivanjima, a oglasili su se i iz udruge osoba s problemom neplodnosti BETA.

Foto: Facebook

Spaljivanje ‘dežurnog krivca’ za proteklu godinu njeguje se kao karnevalska tradicija u mnogim hrvatskim mjestima. Međutim vesela priroda manifestacije, kakva je maskenbal, zasjenjena je ove godine nekim morbidnim porukama, koje su se iskazale kroz spaljivanje. Naime prvo je na karnevalu u Omišu spaljen ‘krnjo’ odnosno lutak koji je simbolizirao novinara Slobodne Dalmacije Vinka Vukovića. ‘Kritičko pisanje’ je navedeno kao razlog njegova ‘odvođenja’ na lomaču. Zatim je kroz Selce proefelirao mesopust kojeg čine majka s ‘gay djetetom iz epruvete’. Sutra će se ovi ‘dežurni krivci’ spaliti.

Izdvojeni članak

Doktorica savjetovala gay studentima da budu malo manje gay

‘Danas je neplodnost, pa i homoseksualnost, služila kao zabava, a nama nije do smijeh’

Iako se tek sutra namjerava spaliti majka s ‘gay djetetom iz epruvete’, taj ‘dežurni krivac’ je već prodefilirao Selcem. Uvrijeđeni takvim postupanjem, oglasili su se na Facebook stranici iz udruge osoba s problemom neplodnosti BETA.

‘U Selcu je ove godine za maškare oblikovan mesopust koji prikazuje majku i dijete u naručju s natpisom “Gay dijete iz epruvete”. I stari i mladi su ga imali prilike vidjeti i smijati mu se. Danas je neplodnost, pa i homoseksualnost, služila kao zabava. A nama nije do smijeha.

Sutra će biti spaljen. Pomisao da bi netko mogao spaljivati dijete, bilo ono iz epruvete ili ne, imalo ono homoseksualne ili heteroseksualne roditelje, bilo ono homo ili hetero, nedvosmisleno otkriva svjetonazor ljudi kojih se, eto, imamo razloga bojati, i zato je jedino ispravno djelovati PROTIV takvog svjetonazora.’

Izdvojeni članak

Hrvatski srednjoškolci podijeljeni oko gay prava

Performans se odnosi na nedavni referendum

Oko sporne situacije su se očitovali i iz udruge Selačka Matinjada, koja osporava znakovitost mesopusta, odnosno lutke koja se namjerava spaliti.

– Tko god je ovo slikao i poslao vam tekst koji ste objavili nema pojma značenje ovogodišnjeg ‘mesopusta’ (fašnika). ‘Mesopust’ se tradicionalno ‘krivi’ za sve loše što se dogodilo prošlu godinu u mjestu. Kao prvo na slici nije žena s djetetom, nego muškarac (koji nije gay), a dijete ima veze s referendumom koji je održan nedavno.

Mesopust se zove ‘Katarino Katarinčić’ (ima veze s tim da je sv. Katarina zaštitnica Selca, i da je jedan ugostitelj odgovoran za organizaciju ‘fešte’ ove godine ‘prevario’ Selčane). S druge strane dijete koje drži u naručju ima veze s referedumom gore spomenutim zbog toga što su ‘lokalne babe’ digle paniku oko istog, istaknuli su iz udruge pišu 24 sata.

Kao što smo spomenuli sutra će lutak biti spaljen, iako obzirom na opravdane osude javnosti, možda ipak ne dođe do toga.