Pretraga

Šokantno: Zgodni muškarci imaju slabiju kvalitetu spermija

A- A+

Proučavanjem spermija studenata sa Sveučilišta u Valenciji međunarodni tim znanstvenika zaključio je da muškarci s ljepšim crtama lica imaju slabije ‘plivače’ nego li osobe lošijeg izgleda. Definiciju ljepote odredili su pomoću procjena žena te načela antropometrije.

www.hqwallbase.com

Istraživanje objavljeno u posljednjem broju časopisa ‘Journal of Evolutionary Biology’ otkrilo je poveznicu između izgleda lica i kvalitete muških spolnih stanica, a njihovi rezultati prvi su koji ukazuju na spomenuti fenomen, piše na portalu Huffington Posta.

Izdvojeni članak

Najbizarniji znanstveni eksperimenti

Ljepotu odredili načelima antropometrije

Znanstvenici iz Australije, Španjolske i Kolumbije napravili su analizu spermija na 50 studenata sa Sveučilišta u Valenciji. Nakon toga su fotografije njihovih lica pokazali heteroseksualnim ženama koje su zamolili da im ocjene izgled na osnovu karakteristika koje su im važne za odabir višegodišnjeg partnera.

Za određivanje je li nečije lice privlačno koristili su i načela antropometrije o kojima smo već pisali u članku o osobnim iskaznicama. Pri analizi proučavali su veličinu očiju, širinu obraza i drugih obilježja koji su prijašnji znanstvenici istaknuli kao obilježja pravih muškaraca.

Izdvojeni članak

Znanstvenici nakon 400 godina uspjeli matematički dokazati ono što hrvatski seljaci već odavno znaju

Osobama s kvalitetnijim spermijima je slabije ocjenjen izlged

Usporedbom dobivenih rezultata zaključili su kako osobe s boljom mobilnosti, strukturom i brojem muških spolnih stanica lošije izgledaju nego li muškarci čiji plivači imaju problema sa zaveslajem. S obzirom na to da je ovo tek prvo istraživanje koje je prepoznalo ovaj fenomen vrijedi pričekati s konačnim zaključcima.

Znanstvenici još uvijek ne znaju zašto je to tako, a u daljnjim proučavanjima biti će potreban i veći uzorak koji bi omogućio generaliziranje rezultata. Starija istraživanja pokazala su da visok nivo testosterona može naštetiti proizvodnji spermija, ali još uvijek nema dovoljno poveznicama s novim rezultatima ovog internacionalnog tima.