Pretraga

Znanstvenici nakon 400 godina uspjeli matematički dokazati ono što hrvatski seljaci već odavno znaju

A- A+

Matematički dokazi Keplerove pretpostavke stare 400 godina napokon su uspješno provjereni. Kako bi se izbjegla mogućnost ljudske pogreške zbog prevelike količine podataka znanstvenici su morali osmisliti računalni softver koji može efikasno pronaći bilo koju logičnu pogrešku koja im se eventualno mogla provući među 300 stranica proračuna. Pročitajte što smo to skoro pola tisućljeća pokušavali otkriti.

www.uwyoextension.org

Konačna potvrda 300 stranica dugačkog zadatka napokon je riješila problem star više stotina godina. Znanstvenici sa Sveučilišta u Pittsburgu su nakon više od 400 godina uspjeli potvrditi pretpostavku Johannesa Keplera.

Izdvojeni članak

Po prvi put u povijesti žena dobila Nobelovu nagradu iz matematike

Dokazi za Keplerova nagađanja na čak 300 stranica

On je još 1611. godine pretpostavio kako je kružna tijela najučinkovitije slagati u piramidalni oblik, ali tu svoju pretpostavku nije mogao matematički dokazati.

Nakon skoro 400 godina profesor Thomas Hales sa pitsburškog Sveučilišta proveo je izračune koji su se protezali na više od 300 stranica. 12 recenzenata provjeravalo je tražilo je moguće pogreške u tom ogromnom matematičkom spisu, a nakon četiri godine i dalje nisu mogli 100 posto potvrditi točnost dobivenih rješenja.

Izdvojeni članak

Kako najlakše svladati matematičke zadatke

Tek je računalo sa 100 postotnom sigurnošću uspjelo potvrditi točnost navedenih podataka

Razočaran njihovim zaključcima Hales 2003. pokreče projekt Flyspeck osniva tim za stvaranje dva softvera osjetljiva na bilo kakve logičke pogreške kako bi računalo napokon moglo dokazati ono što hrvatski seljaci znaju već godinama.

Sada se nadaju kako će ovaj način postati standardna forma provjere matematičkih proračuna što bi uvelike olakšalo i ubrzalo provjeru dobivenih dokaza o, nadamo se, pitanjima za čije odgovore nije potrebno trošiti vrijeme i novac već se samo
provozati Hrvatskim zagorjem.