Pretraga

Sporne intervencije u obrazovni sustav: Ministrice, stanite na loptu i okrenite se stručnosti

A- A+

GOOD inicijativa, u sklopu svoje Obrazovne zviždaljke, reagirala je na uputu koju je ministrica obrazovanja poslala školama, a koja predviđa prednost nezaposlenim braniteljima na natječajima za ravnatelje škola. Iz GOOD-a ističu kako i taj potez ukazuje da nema govora o ozbiljnoj reformi obrazovnog sustava te očekuju od ministrice da intervencije u sustavu temelji na stručnosti i podršci jačanju obrazovne struke. Posebno naglašavaju da je jasno da ministrica Divjak nema nadzor nad svojim resorom i ne uspijeva njime upravljati.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Priopćenje GOOD inicijative u nastavku prenosimo u cijelosti.

– Zadnja u nizu odluka ministrice Divjak​ da podilazi političkim pritiscima umjesto da suvereno i s jasnom idejom ​vodi resor obrazovanja, ponovno pokazuje da nema govora o ozbiljnoj reformi obrazovnog sustava, koja će biti temelj razvoja i napretka. Intervencije u sustav koje ministrica radi dodatno ga destabiliziraju, pogotovo škole, a samo ministarstvo djeluje pogubljeno u popuštanju kontinuiranim vanjskim pritiscima.

Izdvojeni članak

Braniteljima prednost ako žele biti ravnatelji: Divjak od svega pere ruke, a ministar branitelja ograđuje se od Divjak

Daljnje trgovanje obrazovanjem, na koje je GOOD inicijativa već upozoravala, vodi u eroziju stručnosti​ u obrazovnom resoru te rušenje ugleda struke i obrazovnih radnika/ca. Očekujemo od ministrice da „stane na loptu“ i promijeni smjer te da intervencije u sustavu temelji na stručnosti i podršci jačanju obrazovne struke.

Nakon što se nedavno pokušalo prijedlogom Obiteljskog zakona obrazovnom sustavu nametnuti utjecaj roditelja na sadržaje kojima će se djecu poučavati u školama, i to na temelju vjerskih, moralnih i filozofskih uvjerenja roditelja, sada se utjecaj na obrazovni sustav – u području kadroviranja upravljačkih funkcija – dogodio primjenom odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Temelj promjena u obrazovanju – stručnost i vizija, ovime se poriču, posebno  problematičnim naputkom kojim se van konkurencije stavljaju svi ostali kandidati za ravnatelja u slučaju da postoji kandidat branitelj ili pripadnik navedenih drugih kategorija koje imaju prednost pri zapošljavanju – na primjer član šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

GOOD inicijativa

GOOD inicijativa okuplja organizacije civilnog društva koje se bave neformalnim obrazovanjem i ljudskim pravima, te zalažu se za sustavno i kvalitetno uvođenje odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u odgojno-obrazovni sustav.

Umjesto uvođenja modela licenciranja ravnatelja koji u ladici MZO-a stoji od 2016. godine i za kojeg nema političke hrabrosti da se konačno i pokrene, a kojim bi se postavili jasni kriteriji potrebnih kompetencija za tu upravljačku funkciju, ovime se u sustav uvodi kadroviranje prema specifičnim povlasticama. Isto tako, nakon što je danas zatražila hitan sastanak pravnih službi dvaju ministarstava, postalo je jasno da ministrica Divjak nema nadzor nad svojim resorom i ne uspijeva njime upravljati.

GOOD inicijativa izražava podršku obrazovnim radnicama/cima u borbi za podizanje ugleda nastavničke struke i zahtjevima za stručnost kao temelj razvoja obrazovanja i napretka cijelog društva.

Za kraj pitanje – kakva je vaša vizija obrazovanja ministrice Divjak?, pitaju se iz GOOD inicijative.