Pretraga

Braniteljima prednost ako žele biti ravnatelji: Divjak od svega pere ruke, a ministar branitelja ograđuje se od Divjak

A- A+

Prije nekoliko dana, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak poslala je uputu svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima o načinu izbora ravnatelja škola prema kojem će prednost imati nezaposleni branitelji i njihova djeca. Sve to proizlazi iz novoga Zakona o hrvatskim braniteljima, koji je na snagu stupio krajem prošle godine, a kojeg je u Vladi podržala sama ministrica te u Saboru HNS, iz čije kvote dolazi Divjak. Ona se danas od svega ograđuje tumačeći kako to nije njezina odluka, već pojašnjavanje postupka propisanog Zakonom o braniteljima. Burne reakcije pljušte sa svih strana, ravnatelji najavljuju i mogućnost obraćanja Ustavnom sudu, a Ministarstvo branitelja danas se pak ogradilo od ministrice Divjak.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije tjedan dana poslala je svim osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima uputu o primjeni odredbi Zakona o hrvatskim braniteljima u postupcima izbora i imenovanja ravnatelja školskih ustanova.

Prema toj uputi, koja proizlazi iz novoga Zakona o hrvatskim braniteljima usvojenog krajem prošle godine, prednost prilikom izbora ravnatelja imaju nezaposleni branitelji i njihova djeca.

Naime, prije posljednjih izmjena Zakona, branitelji su imali prednost prilikom zapošljavanja u školama, no ne i na rukovodećim pozicijama. Upravo to omogućile su izmjene Zakona o braniteljima s kraja prošle godine, s kojima se složila i sama ministrica Divjak, glasajući za njega na sjednici Vlade u kolovozu 2017.

Tko ima prednost na natječaju za ravnatelja škole?

Prilikom javljanja na natječaj za ravnatelja, svi kandidati u prvom redu moraju zadovoljavati uvjete propisane Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama (završen diplomski studij odgovarajuće vrste te najmanje osam godina radnoga staža u školskim ili drugim ustanovama u sustavu obrazovanja).

Izdvojeni članak

Šatoraši se žele ugurati i u obrazovnu reformu, a njen dežurni kritičar tvrdi: ‘Da, postoji hrvatska matematika’

Uz te uvjete, kandidati mogu istaknuti uvjete koje eventualno zadovoljavaju, a koji proizlaze iz  Zakona o hrvatskim braniteljima:

  1. dijete smrtno stradalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, nestalog branitelja i branitelja bez oba roditelja ili roditeljske skrbi
  2. hrvatski ratni vojni invalid
  3. član uže i šire obitelji smrtno stradalog hrvatskog branitelja, odnosno nestalog branitelja
  4. dragovoljac iz Domovinskog rata
  5. branitelji redoslijedom od duljeg prema kraćem vremenu sudjelovanja u obrani suvereniteta RH
  6. dijete umrlog ratnog vojnog invalida, ako je korisnik zajamčene minimalne naknade
  7. dijete umrlog dragovoljca, ako je korisnik zajamčene minimalne naknade
  8. dijete umrlog hrvatskog branitelja sa 100 dana borbenog sektora, ako je korisnik zajamčene minimalne naknade
  9. dijete dragovoljca Domovinskog rata, ako su roditelj i/ili dijete korisnici naknade za nezaposlene iz članka 107. Zakona o braniteljima ili zajamčene minimalne naknade.

Ako se, dakle, na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz navedenih kategorija, uz to je nezaposlen i zadovoljava uvjete propisane Zakonom o odgoju i obrazovanju, ostvaruje prednost i ulazi u izbornu proceduru pred školskim odborom. Svi kandidati ‘nebranitelji’ iz daljnjeg postupka ispadaju.

Kako izgleda procedura izbora ravnatelja ako se na natječaj jave branitelji?

Pojasnimo detaljnije i postupak izbora.

Ukoliko se na natječaj javi nekoliko osoba koje ostvaruju prednost iz Zakona o braniteljima i nekoliko osoba koje tu prednost ne ostvaruju, izbor ravnatelja školski će odbor vršiti samo između osoba koje prednost ostvaruju.

Ukoliko se na natječaj uz osobe koje ne ostvaruju prednost iz Zakona o braniteljima, javi samo jedna osoba koja ostvaruje prednost, u obzir će se uzeti samo ta jedna osoba koja prednost ostvaruje. Školski će odbor potom glasovati ‘za’ ili ‘protiv’ te jedne osobe. Ako se školski odbor o tom kandidatu izjasni negativno, natječaj se poništava i postupak ponavlja.

Pljušte brojne oštre reakcije na uputu ministrice Divjak

Ministričino tumačenje odredbi Zakona o braniteljima izazvalo je burne reakcije među prosvjetnim radnicima. Suzana Hitrec, predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja, najavila je pritužbu na ministričino tumačenje odredbi Zakona, koje smatra nezakonitim.

Izdvojeni članak

U raspravi o izmjeni Zakona većina protiv zaključivanja ocjena na polugodištu, najviše diskusije o utjecaju roditelja na školu

– Obratit ćemo se, ako treba, i Ustavnom sudu. Ovim su uskraćena naša prava, zaobilazi se Zakon o odgoju i obrazovanju, a na prvo mjesto u školama stavlja se Zakon o braniteljima. Zatražili smo hitnu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje jer smatramo da je status ravnatelja ovim dosegnuo dno, izjavila je Hitrec za Jutarnji list.

Hitrec je za Jutarnji dodala i kako ovim dopisom nezaposleni branitelj s iskustvom rada u školi ima apsolutnu prednost jer jedini ulazi u izbornu proceduru.

– Ostali su obespravljeni, uključujući i postojeće ravnatelje branitelje koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni, kazala je Hitrec, koja ovakvo tumačenje radnog mjesta ravnatelja vidi kao način zbrinjavanja nezaposlenih branitelja.

Za Jutarnji je reagirao i Željko Stipić, nastavnik i sindikalac. Rješenje smatra nakaradnim, a problematizira i potencijalnu diskriminaciju žena, koje inače čine oko 80 posto među zaposlenima u školama. Osim toga, problematizira i činjenicu da se ovim rješenjem odričemo onih koji su mlađi od 45 godina i nisu mogli sudjelovati u ratu.

– I jedno i drugo pridonosi sužavanju u odabiru najkvalitetnijih učitelja i nastavnika za upravljanje školama, kaže Stipić.

Divjak kaže da uputa ne predstavlja njenu odluku, već da sve proizlazi iz Zakona o braniteljima – kojeg je u Vladi podržala

Izdvojeni članak
Zagreb|Foto: srednja.hr

Stižu upozorenja ženskih udruga: Izmjena Zakona o obrazovanju protivi se pravima djeteta i zaštiti ljudskih prava

Oglasila se i ministrica Divjak sa službenog puta u Parizu, i od svega se ograđuje pozivajući se na odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima.

– Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona, izjavila je ministrica.

No pritom ne treba smetnuti s uma da je isti Zakon o braniteljima, iz kojeg proizlazi uputa koju je poslala školama, Divjak uz svoje kolege iz Vlade jednoglasno podržala na sjednici koja je prošle godine uoči obljetnice Oluje održana u Kninu. Osim toga, HNS iz čije kvote Divjak dolazi, u Saboru je također podržao Zakon.

Ministarstvo branitelja danas se ogradilo od upute koju je poslala Blaženka Divjak

Ministar branitelja Tomo Medved ne vidi ništa sporno u odluci koju je Divjak odaslala školama. Tvrdi i kako je ministrica nekoliko puta tražila njihovo mišljenje.

– Govorimo o izboru osobe pod jednakim uvjetima. Dakle, svi uvjeti moraju biti zadovoljeni i ako se jave dvije osobe koje ispunjavaju sve uvjete, a neka od njih je u kategoriji dragovoljca Domovinskog rata, vojnih invalida, djece nestalih hrvatskih branitelja –  osoba koja je dala doprinos u obrani domovine ima prednost, rekao je Medved sinoć za HRT.

 

Izdvojeni članak
prosvjed za cjelovitu kurikularnu reformu 1. lipnja 2016.

Komentar: Potpuno je nevažno tko će voditi ili koordinirati ERS, reforma je umrla u kandžama HDZ-a i HNS-a

Na cijelu situaciju ranije danas reagirao je i bivši ministar branitelja iz SDP-ove Vlade, Predrag Matić Fred. Smatra kako kod rukovodećih pozicija ne može biti presudan braniteljski status.

– I prije je bila ta zakonska odredba po kojoj branitelji s jednakim uvjetima imaju prednost prilikom zapošljavanja, osim kod nekih rukovodećih funkcija. Jednostavno rečeno, oduvijek su imali branitelji prednost. Ali ne može biti ravnatelj HRT-a ili INA-e zato što je branitelj. To je uvedeno u ovom novom Zakonu o braniteljima. To je jedan od šatoraških zahtjeva i država sada ima problema. Osvrnuo bih se i na ministricu koja je dala blagoslov na Zakon, a sada se čudi”, kazao je Matić te dodao da su ravnatelji škola s pravom zabrinuti.

Danas je pak iz Ministarstva branitelja stiglo priopćenje kojim su se ogradili od upute školama koju je poslala Blaženka Divjak. U priopćenju citiraju uputu ministrice Divjak i potom ističu da “gore citirani tekst iz upute ne proizlazi iz očitovanja Ministarstva hrvatskih branitelja”.

Ističu da u natječajni postupak ulaze svi kandidati koji ispunjavanju uvjete iz natječaja, a nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji imaju prednost pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate samo ako su prilikom natječajnog postupka ostvarili jednak broj bodova/glasova kao najbolji kandidat.

U nastavku u cijelosti možete pročitati uputu koju je ministrica Divjak poslala svim školama te učeničkim domovima:

[scribd id=380048873 key=key-IUD203zJRl5G365FBDxU mode=scroll]