Pretraga

Srednja.hr otkriva: Brucoši vođeni roditeljskim savjetima nezadovoljniji odabirom fakulteta

A- A+

Brucoši koji su svoj fakultet birali prema preporukama roditelja, puno su manje zadovoljni izborom nakon prve godine, nego li studenti koji su se pouzdali u sugestije stručnjaka iz područja koje studiraju. Pokazalo je to dvotjedno istraživanje koje smo proveli, a u kojem je sudjelovalo više od tisuću petsto studenata koji su početna godina fakulteta. Brojčano gledano, 29 posto onih na koje su u velikoj mjeri utjecali stručnjaci iz struke koju odabiru, potpuno je zadovoljno ili vrlo zadovoljno odabranim fakultetom, dok je njih 53 posto vođenih preporukama roditelja uglavnom nezadovoljno svojim fakultetom nakon godinu dana.

Istraživanje koje smo proveli na uzorku od preko 1 500 brucoša ove akademske godine, pokazalo je da su studenti prvih godina, koji su se pri odabiru fakulteta radije posavjetovali sa stručnjacima, nego li s roditeljima, zadovoljniji svojim odabirom nakon odslušane prve godine. Čak 53 posto studenata prve godine, kojemu su preporuku za visoko obrazovanje dali roditelji i na njega u značajnoj mjeri utjecali potpuno je ili vrlo nezadovoljno izborom. S druge strane gotovo svaki treći student od onih koji su prihvatili sugestije za izbor fakulteta od stručnjaka u području koje su namjeravali studirati je uglavnom zadovoljno nakon odslušane godine.

Izdvojeni članak

Veliko istraživanje Srednja.hr portala: Ovo su mišljenja mladih o obrazovanju u Hrvatskoj

Ako se roditelju neki fakultet sviđa ne znači da će biti drag i njihovom djetetu

Alen David je maturant Četvrte gimnazije u Zagrebu i namjerava studirati Politologiju pri Fakultetu političkih znanosti ili Ekonomiju. Podijelio je i svoja iskustva vezana za odlučivanje o fakultetu.

– Odluku o izboru fakulteta na koji se mislim upisati sam donio sam, a majka mi je samo sugerirala da to svakako bude nešto što meni sviđa. Ne začuđuju me rezultati vašeg istraživanja, jer ako se neki fakultet sviđa roditelju, to ne znači da će biti drag djetetu i da će ga moći završiti, jasan je bio Alen.

Pokazalo se u istraživanju i da je otprilike svaki četvrti brucoš kojemu su roditelji sugerirali izbor fakulteta time i zadovoljan na kraju prve godine, dok je svega njih 12 posto koji su se savjetovali sa stručnjacima nezadovoljno visokoobrazovnom ustanovom koja im je preporučena.

Naglašena samostalnost u odabiru

Svaki drugi brucoš naglašava da mu je upisani fakultet bio prvi izbor, dok bi svaki peti rado promijenio visoku ustanovu koju pohađa.

Iako su studentima prvih godina na izbor utjecali roditelji i ostatak uže obitelji, stručnjaci, starije kolege, profesori i prijatelji, iz istraživanja se može iščitati visoka samostalnost u donošenju ove važne odluke. Otprilike četiri od pet prošlogodišnjih maturanata odluku o odabiru fakulteta je donijelo sasvim samostalno ili je netko iz njihove okoline neznatno utjecao na taj izbor.