Pretraga

Srednjoškolac posramio znanstvenike – Riješio problem star 300 godina

A- A+

Dok domaći srednjoškolci prekosutra očekuju A i B razinu državne mature iz matematike, tinejdžer podrijetlom iz Indije je zaprepastio svijet riješivši matematički problem star više od 300 godina. Problem koji je postavio sam Isaac Newton do pojave Shouryya Ray ostao je nedokučiva zagonetka za znanstvenike.

thelocal.de

Bolji i elegantniji od računala

Shouryya, koji živi u Dresdenu u istočnoj Njemačkoj, je osim Newtonove, u sklopu školskog projekta, riješio još jednu zahtjevnu matematičku zagonetku iz područja dinamike što mu je priskrbilo planetarnu slavu.

 Prvog, vezanog uz kretanje projektila kroz zrak, postavio je Newton u 17. stoljeću. Drugi, u kojem se radi o sudaranju objekta sa zidom, postavljen je 200 godina poslije.

Dosada su problemi bili samo djelomično rješeni te su izračuni radili uz pomoć računala i pojednostavljenih pretpostavki. Shouryya je pronašao elegantna rješenja koja će pridonijeti većoj preciznosti u nekim područjima kao što je balistika. 

Glad za matematikom dovela do čuda

Njemački tisak slavi ga kao genija, ali pripisuje njegov uspjeh znatiželji i navnosti jednog školarca. Kada se tek doselio u dresden mladić nije znao ni riječ njemačkoga, no uskoro je savladao jezik i po ubrzanom programu savladava program.

Inače Shuuryya je glad i matematički talent naslijedio od svojeg oca po zanimanju profesora elektrotehniketehnike. – Otac me je inspirirao i potaknuo moju glad za matematikom kad me sa samo šest godina naučio rješavati jednadžbe, otkrio je mladi Indijac svoju tajnu, a ponosni otac je tek dodao da je sinova matematika daleko iznad njegova dosega.