Pretraga

Srednjoškolci i studenti prekrili fašističke simbole na pročeljima riječkih zgrada

A- A+

Riječki srednjoškolci i studenti akcijom ‘Signali nad gradom’ ove subote su subote prošetali gradom i prekrivali fašističke simbole na pročeljima zgrada. Izradili su šablone i bojom prekrivali obilježja te tako ukazali na problematiku netrpeljivosti u društvenoj zajednici.

Foto: Moja Rijeka

Izdvojeni članak

Poražavajuće znanje srednjoškolaca: Za njih 20 posto Pavelić je antifašist

Akcija ‘Signali nad gradom’ u kojoj su sudjelovali riječki srednjoškolci i studenti počela je u subotu u riječkom Art-kinu uz vodstvo kulturologa Damira Batarela iz udruge ‘Škatula’ te umjetnika Elvisa Krstulovića iz Fokus grupe.

Skupina srednjoškolaca i studenata izradila je šablone pomoću kojih su u subotu bojom prekrili fašističke simbole koji se pojavljuju na pročeljima riječkih zgrada na području četvrti Krnjevo i Turnić. Time se, navode organizatori, šalje poruka o važnosti antifašizma te se ujedno ukazuje na problematiku netrpeljivosti u društvenoj zajednici.
‘Signali nad gradom’ žele pokazati kako je antifašizam daleko više od opozicije fašizmu – u njemu se ogledaju vrijednosti humanizma, slobode, bratstva, solidarnosti i jednakosti koje su razvijane tijekom duge povijesti borbe za dostojanstvo svih ljudi, ističu organizatori akcije.

Akcija je dio manifestacije ‘Signali nad gradom’ u povodu 70. obljetnice oslobođenja Rijeke, a koja će bogatim programom u Art-kinu i Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci antifašizam smjestiti u suvremeni društveni kontekst i tematizirati ideju antifašizma i kao opoziciju onim tendencijama u suvremenom društvu koje podržavaju rastuću društvenu nejednakost te marginalizaciju pojedinih društvenih skupina.