Pretraga

Srednjoškolci pripremali svečani ručak za visoke dužnosnike, iz škole otkrili što se našlo na meniju

A- A+

Praktičan rad važan je dio nastave u strukovnim školama, a učenicima Turističko-ugostiteljske škole u Šibeniku i Strukovne škole Gospić znanja u pripremi ručka u kojemu se slijedi strogi protokol zasigurno neće nedostajati. Upravo su oni sudjelovali u pripremi objeda za visoke dužnosnike iz Vlade na manifestaciji Jesen u Lici, a poznato je i što se sve našlo na pomno isplaniranom meniju.

Učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik i Strukovne škole Gospić udružili su svoje snage na manifestaciji Jesen u Lici. U sklopu nje su pripremali ručak za visoke goste iz vlade RH te dužnosnike lokalnih vlasti Ličko-senjske županije i gradova Gospić, Senj, Otočac i Novalja. Jelovnik svečanog ručka u hotelu Stara Lika osmislila je mentorica učenika Alisa Alija Mazalin.

Šibenska ugostiteljska škola objavila je i što se našlo na meniju. Tako je za hladno predjelo bio posluženo jelo nazvano Škripavi savitak koji se sastoji od ličkog škripavca i povrća iz permakulturnog vrta Perušić. Toplo predjelo nosilo je naziv Lička kalja u modernom izdanju, a riječ je o kombinaciji mesa od ovce pramenke i povrća iz spomenutog vrta. Za prvo glavno jelo posluživala se buša u bijelom umaku s gnudima od ličke skute s marmeladom od mrkve i pireom od graška. Jelo je to u kojemu se nalazi teletina od autohtone lokalne sorte kuhana 72 sata. Drugo glavno jelo bio je boškarin s demi-glace umakom i kroketima od ličkog krumpira prženima u masnoći od boškarina. Na posljetku su se uzvanici osladili gelom od ličke šljive s mousse-om od base (autohtoni lički meki sir) i livadnog meda te pireom od maline.

Izdvojeni članak
hrana kuhar konobar

Interesa za kuhare ne nedostaje, ali i dalje ih fali na tržištu rada: ‘Kvote koje imamo nisu dovoljne’

– Osim iznimnih utisaka obojenih bojama jeseni i u predivnom ambijentu riječnih slapova zelene Like, oduševljeni smo kao i svi posjetitelji brojem i kvalitetom izlagača iz ličkog i drugih krajeva Hrvatske, ali i iz drugih zemalja naše regije. Bogatstvo i kvaliteta tradicijskih ličkih namirnica omogućila je ovaj jelovnik, a vrijedne učeničke ruke pomagale u njegovoj izradi. Ono što je najvažnije je iskustvo učenika pri njihovom sudjelovanju u pripremi svečanog ručka. Zbog visokih uzvanika pripremu ručka je pratio poseban protokol što je učenicima bila vrijedna novina koja im je dala naslutiti do kojih se visina s gastronomskim znanjima i vještinama može ići, priopćili su iz Turističko-ugostiteljske škole Šibenik.

Osim mentorici Alisi, iz TUŠ-a su se zahvalili i učenicima koji su se odlično snašli u novoj ulozi: Ivi Jakoliš, Anti Dulibiću, Heleni Petković, Valentini Vunić iz 3.I razreda programa kuhar te Niki Šupe iz 3.E razreda programa konobar.