Pretraga

Srednjoškolci i studenti, hoćete li se potpisati? Pokrenuta peticija za vraćanje Anne Frank u lektiru

A- A+

Nakon što je jučer u Jutarnjem listu pisac Miljenko Jergović opširnim komentarom upozorio na izbacivanje ‘Dnevnika Anne Frank’ iz lektire za osnovnoškolce, a što je svojim potpisom na novi kurikulum zapečatila ministrica obrazovanja Blaženka Divjak, danas stižu reakcije građana. Na internetu je jutros pokrenuta peticija kojom se traži vraćanje Anne Frank u lektiru i revizija odluke o kurikulumu Hrvatskog jezika ministrice obrazovanja. U ovim trenucima, peticija bilježi više od 800 potpisa.

– “Dnevnik Anne Frank” je nestao s popisa školske lektire. Ne znamo zašto je nestao, ali znamo da je ovo djelo izuzetno važno za razumijevanje koliko daleko može ići ljudsko zlo u jednom mračnom vremenu. Smatramo da Holokaust nije tema koja se smije preskočiti u nastavi hrvatskog jezika.  Tražimo da se ova knjiga vrati na popis školske lektire!, stoji u opisu peticije koja je jutros pokrenuta na internetu, a koju možete potpisati ovdje. U ovim trenucima, peticija bilježi više od 800 potpisa.

Jergović: ‘Da nije bilo ‘Dnevnika Anne Frank’, današnji bi svijet bio neusporedivo gori nego što jest’

Izdvojeni članak

Gdje su sad kuka i motika? ‘Dnevnik Anne Frank’ nakon više od pola stoljeća izbačen iz lektire

Peticija se pojavljuje nakon što je u jučerašnjem Jutarnjem listu pisac Miljenko Jergović u opširnom komentaru upozorio na apsurdnu odluku Ministarstva obrazovanja da donese novi kurikulum Hrvatskog jezika u kojem je, s popisa lektire, izbačen ‘Dnevnik Anne Frank’.

– Nijedna knjiga za stvaranje općeeuropske svijest o Holokaustu nije bila i ostala tako važna kao ‘Dnevnik Anne Frank’. Druge se mogu poricati i osporavati, ova ne može. O drugima se može lagati, o ovoj teško. I to je razlog što se u svim europskim školama, i u svim školama bivše Jugoslavije, a onda i u svim školama postjugoslavenskih zemalja, čitao ‘Dnevnik Anne Frank’. Generacije mladih Europljana, njihovih očeva i majki, ali već i baka i djedova, prošle su, makar i na brzinu, kroz tu knjigu. Ona je, pored svega drugog, neka vrsta intelektualnog i emocionalnog cjepiva. Da nije bilo ‘Dnevnika Anne Frank’, današnji bi svijet bio neusporedivo gori nego što jest. Mržnje, rasizma i antisemitizma bilo bi nesagledivo više nego što ih je s ovom knjigom. I ne bi stradali samo Židovi. Čak bi se moglo reći da bez ‘Dnevnika Anne Frank’ ne bi stradali većinom Židovi. Stradavali bi svi koji pripadaju nekoj od ozloglašenih manjina, upozorava Jergović i ističe kako je odnos prema ‘Dnevniku Anne Frank’ u školskoj lektiri nesumnjivo odnos prema Holokaustu i Drugom svjetskom ratu.

Anna Frank izbačena iz hrvatskih škola u mandatu i s potpisom ministrice Blaženke Divjak

Upozorava i da je knjiga ‘čija je vrijednost u svjedočenju, u gesti i u sudbini autoričinoj šezdeset je godina bila u obveznoj školskoj lektiri u svim osnovnim školama ne samo u zemljama bivše Jugoslavije, nego i diljem Europe’, izbačena iz hrvatskog školskog programa u mandatu i s potpisom ministrice obrazovanja Blaženke Divjak.

Izdvojeni članak

Objavljen novi popis lektira: Salinger nestao, a suvremenog ni na vidiku

‘Dnevnik Anne Frank’ možda niste čitali u osmom razredu, jer je dosad bila među 33 djela od kojih su profesori birali 9 za cjelovito čitanje, međutim, barem je bila u zadatom bazenu, iz kojeg se mogla iscrpiti i pretočiti u nastavu. Novim kurikulumom Hrvatskog koji od jeseni ulazi u sve hrvatske škole, izbačeno je djelo vrlo značajno za shvaćanje jedne mračne epohe, unutar koje prosječna obitelj nastanjena u Nizozemskoj, radi svojeg imena/podrijetla/vjeroispovijesti biva progonjena i osuđena na skrivanje.

Izbačeno je dječje svjedočanstvo o mračnom razdoblju koje se više nikada ne smije ponoviti.