Pretraga

Srednjoškolci u Pitomači dobili status ‘Razreda nepušača’

A- A+

podravski.hr

Izdvojeni članak

Postoje tinejdžeri koji ne puše i nemaju Facebook

Iako mnogi srednjoškolci pri dolasku u srednju školu počnu konzumirati cigarete, postoje svijetli primjeri onih školaraca koji odbijaju ‘zapaliti’ cigaretu unatoč klasičnom pritisku vršnjaka. Jedan od tih primjera je i treći razred Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, čiji učenici imaju status ‘Razreda nepušača’, a svojim akcijama su mnoge odgovorili od cigarete, uključujući i ravnatelja.

Većina mladih ljudi počne pušiti zato što misle da će se tako najprije uklopiti u okolinu i ispasti važni pred vršnjacima. Međutim, kasnije iskustvo pokazuje koliko je to nesmotrena odluka te da je upravo suprotno razmišljanje o zdravom načinu života ono koje treba njegovati i kroz srednju školu. Toga su svjesni i učenici iz Pitomače.

Izdvojeni članak

Video: Kako izgleda pasivno pušenje?

Razrednica pokrenula cijelu akciju

Zdravi način života dijele učenici trećeg razreda smjera agrotehničara iz jedne pitomačke srednje škole. Ponosni na svu zdravu naviku, a to je da nijedan učenik u razredu ne puši, ovi motivirani srednjoškolci više su puta okorjele pušače odvojili od cigarete.
Sve je počelo inicijativom razrednice Branke Pavoković, koja i sama njeguje zdravi stil života, a ponosi se trojicom svojih sinova studenata koji su također nepušači.

– Dosjetila sam se nakon jednog razgovora sa sinovima da bih mogla vidjeti što moj razred misli o pušenju. Krenula sam nenajavljeno s anketom u svom razredu o tome koliko ima pušača. I ostala zaprepaštena. Nitko nije pušio i jasno su izrazili stav i da ne namjeravaju, ispričala je za Podravski list profesorica Pavoković.

Izdvojeni članak

Pušenje u filmovima negativno utječe na mlade

Neki nikad nisu probali cigaretu jer se boje ovisnosti

Ovaj kolektivni nepušački stav iznjedrio je titulu ‘Razreda nepušača’. Školarci su počeli provoditi akciju, anketirali druge učenike o toj ovisnosti i napravili brojne plakate na tu temu.
Svaki učenik ima neku svoju priču iz okoline, a 17-godišnji Ivan Kožarić pokušava nagovoriti i starijeg brata da prestane pušiti.

– Iako sam dijete roditelja pušača, nikada nisam zapalio i ne vuče me na pušenje. Sretan sam što sam u ovakvom razredu, jer pušenje smatram teškom ovisnošću od koje mnogi umiru. Pokušavam natjerati brata koji ima 33 godine da prestane pušiti, no to mi još nije uspjelo. Ali, ne kanim odustati, objasnio je svoj stav jedan od učenika.

Njegova kolegica iz razreda, Martina Čajkulić zbog straha da ne postane ovisna nije nikad probala cigaretu iako je znatiželjna. – Zanima me kakav joj je okus, naravno, ali strah je jači od radoznalosti, ponosno je zaključila Martina.

Ravnatelj prestao pušiti zahvaljujući ‘Razredu nepušača’

Da kolektivan pozitivan stav samo jednog razreda može napraviti vidljive pomake, svjedoči priča nekad okorjelog pušača, bivšeg ravnatelja Miroslava Horvatinovića.
On je naime godinama pušio, ali vidjevši kako se njegovi učenici trude i sam je odlučio odbaciti cigaretu, a pridružili su mu se još neki profesori. Trenutni ravnatelj Josip Ivoš tvrdi da zna koja je tajna zdravog načina života koji učenici žele voditi.

– Djeca dolaze iz obitelji koje se bave poljoprivredom i znaju što je zdrav život. Budući da je škola ugostiteljsko-poljoprivrednog smjera, specifični su predmeti, ali i načini predavanja, objasnio je ravnatelj Ivoš otkuda dolaze ovakve motivacije.

Učenici željni zdravije okoline ne kane odustati od akcija protiv pušenja, a ovakvim akcijama pokazuju i drugim vršnjacima kako nije potrebno pušiti da bi se osjećali prihvaćeno u društvu ili pak bili više cool.