Pretraga

Srednjoškolski programi za koje neće biti interesa će se ukinuti

A- A+

Zanatski programi slabo kotiraju među osmašima pa se tako za zanimanje ratara, tehničara za obrađivačku tehniku, tehničara zaštite prirode te glazbenog eufonista nije prijavio ni jedan kandidat.

Samo se jedan učenik odlučio na zanimanje dimnjačar. Ministar Mornar najavio je da će možda već na ljeto ukinuti neke programe za koje nema interesa te da će se učenici moći prebaciti u druge.

Izdvojeni članak

Najviše osmaša bi u medicinske tehničare i turističke komercijaliste

U školskoj godini 2015./2016. upisat će se oko 12 tisuća gimnazijalaca, a nešto manje od 20 tisuća učenika moći će u strukovne škole u trajanju od četiri godine.

U programima koji traju tri godine ima mjesta za više od osam i pol tisuća prvaša, dok će u obrtnička zanimanja moći krenuti skoro pet tisuća bivših osmaša.

U medicinske srednje škole, koje traju pet godina moći će 904 budućih srednjoškolaca, a za ostale obrazovne programe osigurano je skoro dvije i pol tisuće mjesta.

Međutim, zanatski programi slabo su prošli pa se tako za zanimanje ratara, tehničara za obrađivačku tehniku, tehničara zaštite prirode te glazbenog eufonista nije prijavio ni jedan kandidat.

Samo se jedan učenik odlučio na zanimanje dimnjačar.

– Tamo gdje nema dovoljnog interesa da se oformi razred ukinut ćemo program već na ljeto tako da se učenici mogu prebaciti u drugi program. Prema Državnom pedagoškom standardu razredi moraju imati od 20 do 28 učenika, a u toj brojci je razlika od 40 posto tako da ćemo biti osjetljivi ako bude malo manje od 20 ljudi za oformiti razred, rekao je ministar Vedran Mornar.