Pretraga

Najviše osmaša bi u medicinske tehničare i turističke komercijaliste

A- A+

Svojih šest izbora srednjoškolskih programa osmaši mogu mijenjati do sutra, a rang liste bit će objavljene u subotu, 11.srpnja. Velik broj kandidata ima prijavljenu opću ili jezičnu gimnaziju, a popularna je i ekonomska škola. Ipak, najviše je zanimanja privukla medicinska škola, a slijedi je i hotelijersko-turistička. Zanati su gotovo potpuno ignorirani, piše Večernji list.

foto: Srednja.hr

Od ukupno  43 178 osmaša njih čak 42 824 prijavilo je barem jednu srednju školu koju žele upisati. Njih 653 su učenici iz inozemstva.

Izdvojeni članak

Često postavljana pitanja: Upisi u srednje škole 2015/2016

Odlikaši napadaju gimnazije

Izravan upis u srednju školu imaju učenici koji su na državnom natjecanju osvojili neko od prva tri mjesta, dok ostali za uspjeh na natjecanju dobivaju dodatne bodove za upis.

Prema podacima dr.Borisa Jokića, voditelja reforme kurikuluma, u generaciji bude oko pet posto kandidata s prosjekom ocjena 5.0, a ove ih godine ima oko dvije tisuće.

Najbolji će učenici završiti u nekoliko najtraženijih hrvatskih gimnazija, a jezična kotira visoko.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Jedina srednja škola s dva nobelovca nalazi se u Hrvatskoj

Medicinske sestre najtraženije

Petero kandidata borit će za mjesto medicinske sestre u Medicinskim školama. Popularno je i zanimanje hotelijersko turističkog tehničara i komercijalista, ali i ekonomista te elektrotehničara.

Zanatski programi slabo su prošli pa se tako za zanimanje ratara, tehničara za obrađivačku tehniku, tehničara zaštite prirode teglazbenog eufonista nije prijavio ni jedan kandidat.

Samo se jedan učenik odlučio na zanimanje dimnjačar.