Pretraga

Stanar ‘doma iz horora’ Goce Delčev: Cijepljen sam protiv tetanusa pa se ne brinem za zdravlje

A- A+

Fotografije najvećeg studentskog doma u Skopju koji nosi nazov po Goci Delčevu obišle su svijet i zgrozile milijune ljudi koji su tek sad shvatili u kakvim uvjetima žive makedonski studenti. Budući da Risto, student pete godine Fakulteta za elektrotehniku i informacijske tehnologije u Skopju već petu godinu nastanjuje ‘dom iz horora’, otkrio nam je iz prve ruke kako je živjeti u SD Goce Delčev.

imgur.com

Nedavno su internet preplavile fotografije Studentskog doma Goce Delčev u Skopju koje su šokirale milijune diljem svijeta. Rupe u zidovima i podu, otpadanje žbuke, zahrđale kupaonice i vlaga samo su dio okrutne stvarnosti s kojom se suočava oko 1 200 makedonskih studenata nastanjenih u spomenutom domu. Risto, student pete godine Fakulteta za elektrotehniku i informacijske tehnologije na Sveučilištu Svetih Ćirila i Metoda, godinama nastanjuje SD Goce Delčev te nam je iz prve ruke otkrio kako je živjeti u oronulim i smrdljivim sobama punima vlage.

Izdvojeni članak

Studirati vani: Skopje i Bratislava mali gradovi za veliko životno iskustvo

Mjesecima bez grijanja i vode

– Internet imamo, ali zato živimo bez grijanja, tople vode ili vode uopće. Zimi znamo ostati bez parnog grijanja po nekoliko tjedana pa koristim grijalice, a tople vode nema čak po mjesec dana. Prvu godinu kad sam se doselo u dom cijelu godinu nisam imao grijanja ni vode pa sam se morao spuštati na peti kat kako bi se istuširao, otkrio nam je Risto.

Goce Delčev sastoji se od četiri paviljona – A, B, V i G blok, a kako naš sugovornik kaže zadnja dva paviljona su najgora po pitanju vlage. Tvrdi da je smrad ponekad toliko intenzivan da se ne može izdržati . – Prijatelj mi je trebao živjeti devet mjeseci u sobi prepunoj vlage, no nakon svakodnevnog prigovaranja upravitelju, za pola godine premjestili su ga u sobu u boljem stanju, otkriva student pete godine elektrotehnike.

Izdvojeni članak

Fotogalerija: Nehumani uvjeti u makedonskom domu kojeg nastanjuju studenti

Ne brine se za zdravlje jer se cijepi protiv tetanusa

Risto živi u dvokrevetnoj sobi s jednim cimerom te govori kako je i njegova soba izgledala poput onih na fotografijama koje smo nedavno objavili. No ističe kako su cimer i on od vlastitog novca kupili boju, prefarbali zidove, platili vodoinstalatera da im popravi WC pa su se tako riješili vlage i poplave.

Uz ovakve uvjete, ali i makedonski standard, cijene soba su preskupe. Risto svoj smještaj mjesečno plaća 3445 denara, što je skoro 430 kuna. – Najveći problem mi predstavlja to što nemamo lift pa prtljagu moram nositi sve do desetog kata pješice, ali i nedostatak tople vode. Jedan mjesec se čak dogodilo da uopće nismo imali vode, bilo tople ili hladne, otkriva mladi Makedonac.

Na upit brine li se za vlastito zdravlje u ovako nehumanim i nehigijenskim uvjetima, Risto nam je iskreno odgovorio da se svake godine cijepi protiv tetanusa pa nema straha.

Izdvojeni članak

Zagrepčanka studira u Nici, Frankfurtu i Sofiji: ‘Hrvatski balkanski mentalitet nije ništa naspram bugarskoga’


Za makedonski standard, cijene stanova su užasno skupe

Risto mjesečno troši oko 8000 denara (približno tisuću kuna), dok je prve godine studija bio u stanu i trošio preko 14 000 denara (oko 1 700 kuna). Otkrio nam je kako više nije mogao financijski izdržati niti biti toliki teret svojim roditeljima te da se zato preselio u SD Goce Delčev. Stanovi u Skopju iznajmljuju se otprilike za 15 000 denara (oko 1 900 kuna) plus oko 5 000 denara (620 kuna) režija, stoga rijetko tko može izdvojiti toliko novac na mjesečnoj bazi.

To je Makedonija, nemaš se kome žaliti

– Ovo je Balkan i to Makedonija. Nema šanse da dobijem bilo koji drugi dom, kao niti da se tužim na državnu firmu, odgovorio nam je kroz smijeh Risto na upit jesu li se ikad tužili nadležnima te tražili renoviranje oronulog doma.

Sanitarna inspekcija ih redovito obilazi, no kako su u službi države, provjeravaju svaku sobu kako bi opomenuli studente da ne koriste grijalice. Također obilaze i stuentski restoran u sklopu doma, no nikad nisu podnijeli nikakvu prijavu ili napisali kaznu.

Što se tiče prehrane u menzi, student pete godine elektrotehnike nam je priznao kako je prije bio zadovoljan porcijama i namirnicama, no da su u posljednje dvije godine kvaliteta i izbor spali na zabrinjavajuću razinu.

– Cijene nisu znatno jeftinije u menzama nego u drugim restoranima, no plaćanjem mjesečnog smješataja dobivamo 3900 bonova za jela. Isti vrijede i u drugim menzama pa u zadnje vrijeme jedem drugdje jer naša menza trenutno nudi samo rižu i grah, a trgovina u kojoj također vrijede bonovi, posljedenje dvije godine je posve prazna, ističe mladi Makedonac.