Pretraga

Steroidi dostupni srednjoškolcima u skoro svakoj teretani

A- A+

Istraživanje ESPAD Hrvatkog zavoda za javno zdravstvo iz 2011. godine pokazalo je kako je među hrvatskim srednjoškolcima u dobi od 15 i 16 godina, njih preko tri posto konzumiralo anaboličke steroide. Iako je njihova prodaja i konzumacija ilegalna, te su mnogi od steroida svrstani među narkotike, mladi objašnjavaju kako su dostupni u skoro svakoj teretani.

Postoje dvije vrste steroida, anabolički koji se konzumiraju s ciljem povećanja tjelesne i mišićne mase te kortikosteroidi kao terapije za razne bolesti. Među sportašima, profesionalnim buodybilderima, ali i maloljetnicima raširena je ilegalna prodaja steroida koji se svrstavaju na popis narkotika, no mnogi tvrde kako se mogu nabaviti u skoro svakoj teretani. Istraživanjem provedenim 2011. godine došlo se do rezultata koji su pokazali koliki broj hrvatskih srednjoškolaca konzumira anaboličke steroide.

Izdvojeni članak

Tko bi se usudio naljutiti ih

Srednjoškolci prednjače u konzumaciji

Svake četiri godine provodi se istraživenje ESPAD Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kojim se provjerava broj hrvatskih srednjoškolaca koji konzumira razne narkotike, pa tako i anaboličke steroide. Zadnje takvo istraživanje provedeno je prije dvije godine, a rezultati se nisu previše razlikovali od prethodnih.

U razgovoru s doktoricom Ivanom Pavić Šimetin iz HZJZ-a doznali smo kako je spomenuto istraživanje provedeno na nacionalnom reprezentativnom uzorku koji je činilo 3000 učenika u dobi od 15 i 16. godina. Rezultati su pokazali kako je 0,5 posto ženske srednjoškolske populacije bar jednom u životu konzumiralo steroide, dok je ta brojka kod muškaraca 3,2 posto.

Počeo sam povećavati doze

– Čim sam počeo ići u teretanu, steroidi su mi se nudili ‘na izvolite’. Konzumirao sam ih godinu dana i kad sam na tv-u vidio što mi može biti od njih i shvatio da sam počeo povećavati dozu, prestao sam, izjavi je Ivan koji je konzumirao steroide u srednjoj školi.

Broj maloljetnika na steroidima ne raste

U cijeloj Europi uporaba steroida među srednjoškolcima je vrlo niska te europski prosjek ispitivane populacije iznosi jedan posto. Hrvatska se ne nalazi među onim zemljama gdje je zabilježen najveći postotak maloljetnih konzumenata, a najviši udio je utvrđen među dječacima na Cipru šest posto i Bugarskoj pet posto.

Doktorica Pavić Šimetin je objasnila kako je svako prethodno istraživanje ESPAD HZJZ-a dovelo do sličnih rezultata te da je uporaba među srednjoškolcima sve četiri godine približno jednaka.

Nuspojave steroida

Točan broj ljudi na svijetu koji konzumiraju anaboličke steroide ne može se sa sigurnošću utvrditi, ali se pretpostavlja da ih je nešto manje od pola milijuna. Rijetki su upoznati sa svim nuspojavama koje mogu uzrokovati upotrebe anaboličkih steroida na koje upozoravaju većine internetskih stranica čiji je fokus bodybuilding:

  • Bolesti kože (akne i ciste), a u ekstremnim slučajevima puca koža te se stvaraju duboke rane po tijelu

  • Moždani i srčani udar

  • Bolesti jetre (ciste i rak)

  • Od depresije do agresije