Pretraga

Stigle su nove mjere: Fuchs predložio produljenje zimskih praznika, faksevi online

A- A+

Predsjednik Vlade Andrej Plenković upravo je predstavio novi paket strožih epidemioloških mjera koje stupaju na snagu ovu subotu 28. studenog, a trajat će najmanje do 21. prosinca. Velikoj većini fakulteta predlaže se da nastavu prebace online, a ministar Fuchs predložio je i produljenje školskih zimskih praznika. Nove mjere uključuju i zatvaranje ugostiteljskih objekata, teretana, fitness i sportskih centara, zabranu rada plesnih škola, sportskih natjecanja i treninga, a velike promjene ulaze i u javni prijevoz.

Screenshot: YouTube

Zbog naglo rastućeg broja novozaraženih koronavirusom Vlada je danas donijela novi paket strožih epidemioloških mjera. Nove mjere stupaju na snagu u subotu 28. studenog te vrijede do 21. prosinca.

– Sve ove mjere bit će na snazi najmanje do 21. prosinca. Naglašavam najmanje jer ako se dovoljno spusti broj zaraženih, onda će se dogovoriti da se dio mjera suspendira ili promijeni. U protivnom, i dalje će ostati na snazi. Naravno da nitko od nas to ne želi, zato je svačija odgovornost najvažnija. Cilj nam je osigurati održivost zdrastvenog sustava gdje liječnici i medicinske sestre poduzimaju nadljudske napore, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Produljuju se školski praznici, zatvaraju se kafići

Kad je riječ o fakultetima i sveučilištima, preporuka je da se ide online, osim onih studija koji imaju programe tipa laboratorijske vježbe koje zahtijevaju dolaske na faks. Što se tiče srednjih škola, inicijativa za prelazak na online nastavu je na ravnateljima i osnivačima, odnosno jedinicama lokalne samouprave, kao što je to i do sada bio slučaj. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, u dogovoru s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, predlaže da se trajanje školskih praznika produži još jedan tjedan, kako bi se nakon eventualnih obiteljskih druženja osigurali za jedan dodatni tjedan. Autoškole teoretski dio nastave od subote nadalje moći će provoditi samo online, a vožnju uz poštovanje epidemioloških mjera. Zabranjuje se rad plesnih škola, a škole stranih jezika svoju će nastavu moći održavati samo na daljinu.

Među novim epidemiološkim mjerama nalazi se zatvaranje ugostiteljskih objekata, što uključuje restorane, barove, kafiće, bistroe i druge. Jedini koji će fizićki smjeti raditi su ugostiteljski objekti unutar kampova i hotela, no dozvoljeno im je posluživanje samo vlastitih gostiju. Svim ugostiteljskim objektima koji pripremaju hranu i pića te vrše dostavu dozvoljena je priprema i dostava, po epidemiološkim mjerama, u normalnom radnom vremenu kao što je bio slučaj prije korone, ali više nema posluživanja gostiju unutar objekata. Od 22 sata do 6 sati vrijedi zabrana prodaje alkohola.

Osim toga, obustavlja se rad teretana, fitness i sportskih centara, a od subote se zabranjuju sva sportska natjecanja i treninzi, s iznimkom za sportaše u prvoj, drugoj i trećoj kategoriji. To se odnosi na profesionalne sportaše i sportska natjecanja koja će biti dozvoljena, no uz pridržavanje strogih epidemioloških preporuka i mjera.

Velike promjene stižu u javni prijevoz

U sredstvima javnog prijevoza – busevima, tramvajima i vlakovima – smije se popuniti samo 40 posto raspoloživih mjesta, a na svakom vozilu morat će biti zapisan maksimalan broj putnika koji istvoremeno smije prometovati tim sredstvom. Svi će morati nositi maske i sjediti međusobno razdvojeni.

Osim ugostiteljskih objekata, obustavlja se i rad kasina te automat klubova. Obustavlja se održavanje svih amaterskih kulturno izvedbenih, glazbenih i crkvenih izvedbi, uključujući i crkvene zborove. U kina će se moći odlaziti, no nećete moći konzumirati hranu. Isto kao u kazalištu, u kinima će se sjediti po strogo određenom broju sjedećih mjesta s adekvatnim razmakom.

Misna slavlja se preporučuje prenositi preko radija i medija, a spriječiti dolazak vjernika u vjerske objekte kada je god to moguće. Za ona misna slavlja koja se budu održavala stoji ograničenje od maksimalno 25 vjernika po misnom slavlju unutar crkve.

Zabranjuju se javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 ljudi na jednom mjestu, na privatnim okupljanjima i slavljima maksimalno će moći prisustvoati 10 osoba. Maske će biti obvezne na otvorenom prostoru u situacijama kad nije moguće osigurati distancu od jedan i pol metar. Javna događanja mogu trajati najdulje do 22 sata. Obustavljaju se svadbene svečanosti, a pogrebi se smiju organizirati do maksimalno 25 ljudi. Sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Što se tiče trgovina i trgovačkih centara, na ulazima će obvezno morati stajati isto najveći broj kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Ograničenje za pekarnice i trgovine kruhom do 22 sata, zabrana prodaja alkohola od 22 do 6 sati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap